Agrarische school in kas

Nieuws

Agrarische school in kas

Door: Petra Starink | 26-09-2012

De nieuwe Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten staat in een glazen kas. Het idee en ontwerp komt van BDG Architecten Ingenieurs in Zwolle. Een Agrarische Hogeschool in een kas heeft een leuke verwijzing naar het agrarische maar het heeft vooral ook een praktische kant.

De opdracht was om 7.000 m2 te ontwikkelen met onderwijslokalen voor 4 tot 60 studenten, een restaurant , bibliotheek en kantoren. Er was echter een extra wens, die had te maken met het internationale karakter van de school en met de locatie. Veel studenten leven, studeren en wonen op het terrein zelf en Dronten zelf heeft niet zoveel te bieden als een gemiddelde studentenstad. Vandaar dat in het gebouw absoluut ook een ruimte moest komen voor evenementen en feesten. Voor deze extra ruimte was echter geen budget, maar door het geheel in een kas te zetten werd de open ruimte tussen de torens plotseling de extra binnenruimte. Tussen de twee onderwijstorens in de kas is er een oppervlakte van liefst 400m²  waar diverse activiteiten kunnen plaatsvinden. En zo zijn er nog meer slimmigheidjes te ontdekken: twee trappen die een gecombineerde trap- en tribunefunctie hebben, enkele lichtkoepels die zorgen dat het op de begane grond net zo licht is  als in de rest van de kas en een loopbrug tussen de bovenste etages van de afzonderlijk torens.

In een kas is veel licht maar het kan ook behoorlijk warm worden. Ook de energiekosten kunnen behoorlijk stijgen. Het klimaat is door Cauberg Huygen eerst nagebootst in de door BDG ontwikkelde kas en uitgebreid getest. In de zomer zorgen de schermen bovenin voor een soort parasolfunctie en ook de schermen aan de oost-, west- en zuidzijde houden veel warmte maar weinig licht tegen.

Zijramen en speciale dakramen die ten opzichte van elkaar  en op de windrichting kunnen worden opengezet zorgen voor de nodige ventilatie. Er wordt koeling uit de grond gehaald. Uiteraard zal straks ook het groen zorgen voor een goed binnenmilieu. Het zuivert de lucht en levert een prettige luchtvochtigheid op. Uiteindelijk  zal er straks zowel in de kas als  in de torens altijd sprake zijn van een aangename temperatuur . Bovendien draagt de kas bij dat het in de torens nooit tocht.”

Een ander groot voordeel is dat de twee torens relatief goedkoop en snel, zonder bijvoorbeeld stenen-  en spouwmuren kon worden opgetrokken. Het skelet kon worden afgebouwd met gipsplaten in combinatie met gipsvezelplaten. Het bedrijf Gyproc had net een nieuw wandsysteem ontwikkeld en daar is gebruik van gemaakt. Omdat de wanden vrij dun zijn scheelt dat natuurlijk weer ruimte”.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.