Aldo van Eyck expositie in Nagele

Exposities, Nieuws

Aldo van Eyck expositie in Nagele

Door: Jacqueline Knudsen | 21-05-2013

In Museum Nagele is een expositie over de uiteenlopende activiteiten van de architect Aldo van Eyck voor het dorp Nagele. De titel van de expositie is ‘Spelen en Wonen’.  Deze expositie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de architecten Tess van Eyck en Julyan Wickham.

Deze tentoonstelling besteedt aandacht aan de filosofie en het werk van Aldo van Eyck (1918-1999). Zijn rol in de opzet en het ontwerp van Nagele, van de scholen o.a. in Nagele en van de speeltoestellen en pleinen wordt belicht. Er wordt ook een onbekend ontwerp van Aldo van Eyck voor een huis in Nagele getoond en enkele voorbeelden van de onderlinge briefwisseling van de samenwerkende architecten.

Stad voor kinderen

Aldo van Eyck  behoeft als architect en theoreticus geen introductie meer: hij is voor Nederland van bijzondere betekenis geweest en laat erfgoed na, dat gekoesterd moet worden. In Amsterdam is onlangs nog zijn Burgerweeshuis als nationaal monument aangewezen. Wat misschien minder bekend is, is dat Aldo van Eyck heel bewust ervoor koos om honderden speelplaatsen in Amsterdam te ontwerpen en in te richten met speeltoestellen, die kinderen enorm wisten te stimuleren en op een leuke en speelse manier wisten uit te dagen. Dat vond hij een wezenlijke bijdrage aan de vormgeving van een wijk of leefgebied, goed voor kinderen en volwassenen, goed voor verkenningen, goed voor de zintuigen en goed voor het sociale leven. Op de foto een speeltoestel van Aldo van Eyck, fotograaf: Louis van Paridon.

Ontwerp voor Nagele

Aldo van Eyck heeft zich daarnaast ook erg ingezet voor Nagele, een bijzonder dorp in de Noordoostpolder. Hij was vanaf het begin nauw betrokken bij de ontstaansgeschiedenis van het dorp Nagele. Gepland in de tijd van de wederopbouw, hebben diverse beroemde architecten, verenigd in de architectencollectieven De Acht en De Opbouw, zich in de vijftiger jaren gebogen over de vormgeving van een modern dorp.

Tot deze collectieven behoorden naast Aldo van Eyck o.a. Rietveld, Van Eesteren, Mart Stam, Lotte Stam-Beese en Bakema. De bekende tuinarchitecte Mien Ruys kreeg destijds van deze architecten de opdracht om het bij de architectuur van Nagele passende groenontwerp uit te voeren.

Na heftige discussies onderling en nadat diverse versies de revue gepasseerd waren, tekende Aldo van Eyck uiteindelijk het finale ontwerp voor het dorp als geheel. Vervolgens kreeg hij de opdracht voor het ontwerp van de drie basisscholen in Nagele. Hij voorzag de scholen weloverwogen van speciale, bijpassende buitenruimtes en daarbij horende speeltoestellen. In Museum Nagele en in de buitenruimte om het museum valt het hele jaar door de ontstaansgeschiedenis en de realisatie van dit bijzondere dorp te bewonderen.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 25 augustus 2013.  Museum Nagele is geopend op donderdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur, bezoekadres: Ring 23, 8308 AL Nagele

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.