Alfa-college bouwt Energiehub050

Actualiteiten, Nieuws

Alfa-college bouwt Energiehub050

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-04-2022

Energiehub050 is een toekomstig experimenteel proef- en oefencentrum waarin voorlopers in de energietransitie worden opgeleid en omgeschoold. Dit initiatief van Alfa-college nodigt innovatieve bedrijven, start-ups en uitvinders uit om hun duurzame oplossingen te integreren in het gebouw op het terrein van de voormalige suikerfabriek in Groningen.

Met het project Energiehub050 wil het Regionaal Opleidingscentrum Alfa-college een experimentele leeromgeving neerzetten. Eentje die studenten en professionals opleidt om de energietransitie in de praktijk vorm te geven. Deze ambitie sluit aan bij de ambitie van Groningen om landelijk voorloper te zijn op energiegebied. “Dit tijdelijke proef- en oefencentrum inspireert, daagt studenten uit en biedt een perspectief op de toekomst. Daarom moet Energiehub050 zelf ook een lichtend voorbeeld zijn op het gebied van energie, circulair bouwen en gezonde materialen,” meent initiatiefnemer Lammert Postma van het Alfa-college.

Energiehub050 nodigt de markt uit om mee te doen. Facilitair manager Erik Bijker: “Bedrijven die innovatieve technieken, circulaire materialen of zuinige oplossingen leveren kunnen deze in Energiehub050 testen en doorontwikkelen. Zo krijgen deze innovaties plek in het onderwijs. Onze ambitie is de toekomst van de energietransitie hier te laten zien. Of het nu gaat om het meest circulaire isolatiemateriaal, de beste warmtepomp, de meest duurzame verf of een afbouwpakket dat de leverancier over acht jaar weer komt ophalen.”

Groningen als voorloper in de energietransitie

Met het project wil het Alfa-college bijdragen aan het aantrekken, faciliteren en behouden van regionaal talent in de provincie Groningen. Dit door opleiding aan arbeidsperspectief te koppelen. “De energiebranche is een innovatieve en groeiende sector die zich blijft ontwikkelen. Met de huidige ontwikkelingen rond de energieprijzen en de oorlog in Oekraïne wordt dit alleen maar urgenter. We hebben erg veel mensen nodig die alle nieuwe energieoplossingen kunnen installeren”, stelt Postma.

Doe mee

De bouw van de Energiehub050 staat gepland voor komende zomer. Tot die tijd wordt via een openbare aanbesteding een geschikte aannemer voor het project gezocht en kunnen partijen die een duurzame oplossing voor de bouw of invulling van het onderwijs hebben zich via een open oproep inschrijven om hun oplossing in Energiehub050 toe te passen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.