Alkmaar breidt Theater De Vest uit

Alkmaar breidt Theater De Vest uit

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-11-2008

Het College van burgemeester en wethouders van Alkmaar heeft gekozen voor een ingrijpende verbouwing van de grote zaal van Theater De Vest. De raadscommissie Samenlevingszaken sprak eerder dit jaar zich al uit voor verbouwingin plaats van nieuwbouw. Door de uitbreiding van de grote zaal neemt de zaalcapaciteit toe met 300 stoelen tot 924 stoelen. Daarnaast wordt het toneel vergroot zodat ook grote theaterproducties Alkmaar kunnen aandoen.

Binnen de contouren van de huidige zaal wordt een balkon gerealiseerd. Ook de indeling van de zaal wordt ingrijpend herzien om na de verbouwing te voldoen aan de hedendaagse normen voor klimaatbeheersing, zichtlijnen, beenruimte e.d. De selectie van een architect zal plaatsvinden door een Europese aanbesteding. In de selectie worden vooraf selectiecriteria bepaald aan de hand waarvan een voorselectie wordt gemaakt.

De architect zal onder andere aanpassingen moeten voorstellen die de uitstraling van het gebouw aan de buitenzijde verbeteren ten opzichte van de huidige situatie. De verbouwing zal in 2012 van start gaan. De Reaal-zaal blijft gedurende de werkzaamheden in gebruik. Theater De Vest zal tijdens de verbouwing in die zaal intensiever programmeren dan gebruikelijk. Het theater gaat daarnaast onderzoeken of het mogelijk is de programmering van de Grote Zaal op andere locaties voor te zetten.

Schaalvergroting
Deze werkzaamheden zijn nodig omdat de ontwikkelingen in de theaterwereld een schaalvergroting tot gevolg hebben gehad. De grote zaal van Theater De Vest is in de huidige verhoudingen een middenzaal geworden. Hierdoor brokkelt het aanbod langzaam af.

Directeur Peter Blaauboer: “Artiesten die in voorgaande jaren steevast naar Alkmaar kwamen voor een voorstelling, kiezen er nu vaak voor om in de grotere zalen op te treden elders in het land. Daar komt nog bij dat populaire producties in Alkmaar vaak razendsnel zijn uitverkocht door de grote belangstelling”.

Financiering
Op grond van voorlopige ramingen wordt de investering geschat op 19,6 miljoen euro tegen de prijspeil van 2008. Dit bedrag wordt voornamelijk gefinancierd door de inzet van de opgebouwde reserve van Theater De Vest en de bijdragen van derden in de vorm van sponsorovereenkomsten. Daarnaast wordt de investering gedekt door de hogere stoelenaantallen en het verhuur van de extra ruimte.

Bron: Gemeente Alkmaar

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.