Allure met lange parkpergola in Leidsche Rijn

Allure met lange parkpergola in Leidsche Rijn

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-06-2009

Architectenburea West 8 ontwierp voor het Leidsche Rijn Park een pergola van 6 meter hoog en 3,5 kilometer lang. Ontwerper Adriaan Geuze beoogt met deze pergola ‘een rand te maken als een voile, met sier- en klimplanten en muurvegetaties. Een ecologische aanvulling op het bos in De Binnenhof’.

Wethouder Harrie Bosch: “Deze Parkpergola is een aanwinst voor Leidsche Rijn. Het innovatieve en bijzondere ontwerp met de vormentaal van honingraten versterkt de allure die het Leidsche Rijn Park nu al heeft”. Naar verwachting start in 2010 de aanleg van de Parkpergola.

Transpante rand
De Parkpergola omsluit de lommerrijke Binnenhof van het Leidsche Rijn Park als een open, transparante rand die begroeid is. De ecologische kwaliteit is hoog. Adriaan Geuze: “Zodra je door de poorten van de pergola de hof betreedt, vallen de dagelijkse zorgen weg”.

Binnen de door klimplanten veroverde pergola waant de bezoeker zich in een beschermde wereld waar de seizoenen, de natuur en de ontmoeting voorop staan. Kinderen kunnen er veilig spelen.

Diversiteit
De ecologische en botanische diversiteit van de Parkpergola komen goed tot zijn recht door de bijzondere architectonische vormgeving, die geinspireerd is op de honingraat en op de madelief. In de honingraatelementen ‘op poten’ groeien varens, sedums en muurplanten.

Onder en in de pergola komen schuilplekken en nestkasten voor kleine dieren, zoals vogels en vleermuizen. Planten zoals hedera en blauwe regen klimmen tegen de staanders waar bezoekers tussen door kunnen lopen.

Innovatie
Vormgeving en constructie van de Parkpergola zijn nieuw en een uitdaging om te maken. De pergola wordt gemaakt van elementen van hoogwaardig beton. Dit stelt eisen aan het materiaal en aan het productieproces, naast de eisen aan constructie, veiligheid en duurzaamheid. De levensduur van de gehele constructie voor de Parkpergola is 100 jaar. De Parkpergola maakt het mogelijk nieuwe formules te vinden om bewoners, schoolklassen, natuurverenigingen te laten participeren in beheer en onderhoud.

Leidsche Rijn Park
In 1996 heeft Adriaan Geuze met West8 de prijsvraag gewonnen van het park in Leidsche Rijn (circa 300 hectare). In 2004 is gestart met de aanleg en een groot deel is al toegankelijk.

De hoofdelementen van het parkontwerp zijn:

  • het Lint – een lineair park van acht kilometer omsluit het hele Leidsche Rijn Park. In het midden is een verhard fiets- en wandelpad
  • de Binnenhof (circa 40 hectare) – een klassiek stadspark met speelplekken, kunst en horeca
  • natuurgebied De Buitenhof (circa 8 hectare) is ingericht door en in beheer bij belangenverenigingen in samenwerking met de gemeente
  • sportparken in het noorden en zuiden bieden onderdak aan vier sportverenigingen
  • de Vikingrijn meandert 3,5 kilometer door De Binnenhof in de oorspronkelijke loop van de Oude Rijn.
  • de Parkpergola     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.