Almere opent kennisinstituut voor nieuwe steden

Almere opent kennisinstituut voor nieuwe steden

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-02-2009

De op de tekentafel bedachte stad Almere opende deze week het wetenschappelijk instituut INTI dat onderzoek doet naar ontworpen steden. Denk bij de zogenoemde ‘New Towns’ niet alleen aan steden als Lelystad, Almere of het in de Braziliaanse jungle opgetrokken Brasilia.

Ook de groeikernen uit de jaren zeventig behoren tot de nieuwe steden, zegt Marit Geluk, coördinator van het International New Town Institute (INTI), zoals Haarlemmermeer, Nieuw Vennep en Spijkenisse.

De wereldwijde verstedelijking heeft volgens het INTI geleid tot een hausse van nieuwe New Towns en herstructurering van oude New Towns. Toch is er weinig of geen uitwisseling van kennis en onderzoek over deze fenomenen.

Samenwerking
Het kennisinstituut is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam, TU Delft, Hogeschool van Amsterdam, het Nieuwland Erfgoed Centrum in Lelystad en Bibliotheek Almere.

Het biedt studenten en wetenschappers uit binnen- en buitenland de mogelijkheid om de New Towns te onderzoeken. Zowel op het gebied van architectuur en stedenbouw als op sociaaleconomisch en maatschappelijk terrein.

Scheve bevolkingsopbouw
De problemen of tekortkomingen van de New Towns bieden belangrijke stof tot onderzoek. Het feit dat Almere tot voor kort nog geen hoger onderwijs kon aanbieden binnen de gemeentegrenzen is daarvan een typisch voorbeeld, zegt Geluk.

“In de eerste jaren zijn in een nieuwe stad nog lang niet alle voorzieningen beschikbaar. Op den duur geeft dat problemen. Want in een nieuwe stad is vaak sprake van een scheve bevolkingsopbouw met veel jongeren. Als zij in hun stad geen hoger of wetenschappelijk onderwijs kunnen volgen, trekken ze weg.”

Saaie slaapstad
Boeiend onderzoeksgebied is ook de vraag hoe de nieuwe stad wordt beleefd. Volgens Geluk zijn buitenstaanders vaak erg negatief, terwijl de bewoners er zelf naar tevredenheid wonen. ‘Heel Nederland vindt Almere een saaie slaapstad. Maar er wonen 180.000 mensen, en dat aantal verdubbelt in de komende dertig jaar. Die discrepantie willen we onderzoeken.’

Bron: Binnenlands Bestuur.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.