Almost finished

Almost finished

Nieuws
Door: Petra Starink | 30-11-2011

Het nieuwe onderkomen van het EYE nadert zijn voltooing. Architectuurfotograaf John Lewis Marshall legde het gebouw, een ontwerp van het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects, vast op een verstild moment aan de IJ-oever van Amsterdam.

Het spectaculaire ontwerp van het gebouw dat door pers en publiek enthousiast is ontvangen, lag er op de namiddag van de foto wel erg mooi te wezen. Dat belooft wat voor EYE, dat als eerste grote culturele instelling de sprong over het IJ aandurft. Aan de ondergaande zon zal het niet liggen dat op deze locatie aan het IJ het instituut zal gaan uitgroeien tot een inspirerende culturele ontmoetingsplek

Volop ruimte

Het nieuwe gebouw biedt onderdak aan vier modern geoutilleerde filmzalen van circa 300, 120 (2x) en 80 zitplaatsen. Er is volop ruimte voor tentoonstellingen, educatieve activiteiten en bijeenkomsten. Werkruimten, een filmlab, een winkel en een café-restaurant maken het aanbod compleet. ’s Zomers is het prettig toeven op het zonnige terras aan het water. EYE maakt deel uit van de nieuwe Amsterdamse stadswijk Overhoeks, genoemd naar de toren Overhoeks op het voormalige Shell Research-terrein.

Collectiecentrum

In de nabijheid van het publieksgebouw van EYE wordt een collectiecentrum gerealiseerd voor taken als restauratie, conservering en onderzoek. Ook de filmbibliotheek wordt hier gevestigd. Met beide gebouwen op een steenworp afstand komt een eind aan een meer dan twintig jaar slepend huisvestingsprobleem.

Bereikbaarheid

Met de auto, het openbaar vervoer en de fiets is de nieuwe locatie van EYE goed te bereiken. Parkeergelegenheid is er voldoende. Vanaf Amsterdam Centraal Station is het twee minuten varen met de pont die voor (brom)fietsers en voetgangers 24 uur per dag gratis vervoer naar de overkant biedt.

Foto: John Lewis Marshall

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.