Als het snel moet: flexwoningen in Almere

Actualiteiten, Nieuws

Als het snel moet: flexwoningen in Almere

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-10-2023

In opdracht van De Alliantie heeft Studio Selva een ontwerp gemaakt voor 211 tijdelijke woningen en gemeenschappelijke ruimten aan de Pasar Malamstraat in Almere. De uitvoeringstijd was tien maanden vanaf start ontwerp tot oplevering en primair bedoeld voor het snel kunnen opvangen van onder andere vluchtelingen uit Oekraïne.

Vanwege de strakke planning is er gekozen om een bestaand – nader te realiseren – ontwerp gedeeltelijk te hergebruiken. Hierdoor lag de technische uitwerking van de woningen en gevel al klaar. Door het neerzetten van de prefabriceerde units op een andere manier is er een geheel andere stedenbouwkundige oplossing gezocht.

Buitenterrein

Centraal in het ontwerp staat een brede straat voor fietsers. Haaks op deze straat lopen groene stroken, die door kleine verschuivingen van de blokken zijn opgesplitst in vier half-open binnenterreinen. Elke binnenterrein is uitgerust met grote bomen, zitplaatsen en speelplekken. Door hun oriëntatie kunnen de hogere blokken tegenaan het spoor aan de geluidsbelaste noordelijke rand van de kavel, terwijl de openbare ruimte meer zon krijgt.

Om lange, ononderbroken ‘gangen’ te voorkomen en het gemeenschapsgevoel te stimuleren, heeft de architect het aantal appartementen per blok beperkt gehouden. Daarnaast zijn er drie huiskamers met wasserettes verspreidden over de blokken, grenzend aan de centrale fietsplein. Aan de zuidelijke rand van de kavel liggen op begane grond een aantal grotere multifunctionele gemeenschappelijke ruimten. De ruimten dienen als ontmoetingsplekken en spreekkamers voor alle bewoners.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.