Aluminiumprijs voor torenflat Zeist

Aluminiumprijs voor torenflat Zeist

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-11-2009

De Torenflat in Zeist is beloond met een speciale European Aluminium in Renovation Award voor energie-efficiëntie. Het door Frowijn de Roos Architecten ontworpen gebouw toont zich volgens de jury als beste in een efficiënt gebruik van energie. De Europese prijs is een beloning voor renovatieprojecten waarbij aluminium een prominente rol speelt.

Aluminium in renovatie
De European Aluminium Award 2009 had als thema de toepassing van aluminium in renovatie. De internationale jury onder voorzitterschap van prof. Jan Brouwer vond uit 31 nominaties uit alle EU-landen deze Nederlandse inzending het meest aansprekend op het terrein van Energie Efficiëntie in de woningbouw en heeft deze prijs in het Europees Parlement uitgereikt.


Energiezuinig
Door koudebruggen en enkel glas hadden deze woningen een energielabel F. Door een nieuwe geïsoleerde schil uit glas en aluminium om het 19 verdiepingen hoge gebouw te maken is niet alleen de uitstraling en het wooncomfort verbeterd, maar ook het woongenot
vergroot en de woonlasten van de bewoners enorm verlaagd. De woningen hebben nu een energielabel C, en door de renovatie wordt per jaar een CO₂- reductie bereikt van 290 ton (290.000 kg). Dit project is zeer duurzaam doordat de levensduur van deze flat met minimaal 30 jaar is verlengd, het energieverbruik sterk omlaag gaat maar ook door de nagenoeg volledige herbruikbaarheid van aluminium op termijn.

Vernieuwde toepassing van technieken
De jury meent dat hiermee met een minimale investering een maximaal sociaaleconomisch resultaat is behaald. Ook spreekt ze haar waardering uit voor de vernieuwende toepassing van technieken, waardoor elke woning binnen een dag geheel gerenoveerd werd en bewoners tijdens de verbouwing dus gewoon in hun eigen woning konden blijven wonen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.