Amazonica Dome voor diergaarde Blijdorp

Nieuws

Amazonica Dome voor diergaarde Blijdorp

Door: Petra Starink | 19-06-2012

Diergaarde Blijdorp krijgt er een nieuwe attractie bij het Amazonica Dome. Binnen deze ultralichte constructie komen bezoekers in de wereld  van de Amazone. De Amazonica Dome is ontworpen door Arc2 architecten in samenwerking met Adviesbureau Luning.

Onder de 56 m overspannende omhulling met een houten skelet, geconstrueerd volgens de principes van de geodetische koepel, is dit Amazonegebied vrij in te richten zonder hinder van kolommen. De vulling met heldere EFTE foliekussens zorgt voor een overvloed aan daglicht. Deze transparante omhulling maakt het mogelijk om het juiste klimaat te scheppen voor het tropische regenwoud van de Amazone.

De dome is omgeven met een talud. Twee entreepartijen liggen aan weerszijden van de cirkelvormige dome. In de zuidelijke entree is een educatieruimte gesitueerd.  Aan de oostelijke zijde is de koepel afgesneden, waardoor de toogvorm sterk naar voren komt.  De passant ontvangt vanaf het spoor een blik in de tropische wereld, een uitnodigend gebaar. Pas vanaf enige afstand ziet men de gehele koepelvorm van de dome, die is gebaseerd op natuurlijke vormen en structuren. Zo is synergie bereikt tussen de organische architectuur en het omringende landschap.

Luchtkussens

Bijzonder aan de Amazonica Dome is de toepassing van EFTE luchtkussentechniek. De luchtkussens laten UV-licht door dat zeer belangrijk is voor de biotoop. Veel andere transparante materialen, zoals kanaalplaten van polycarbonaat, voldoen hier niet aan. Met luchtkussens wordt onze natuurlijke lichtbron optimaal benut voor de opwarming van de tropische wereld. De afmetingen van de driehoekige vlakken van de dome zijn geoptimaliseerd voor toepassing van de luchtkussen. De luchtkussens worden op druk gehouden door compressoren, die verwarmde lucht in de kussens blazen. Zo wordt algengroei en condensvorming voorkomen.

In de koepel wordt een tropisch binnenklimaat gecreëerd. “Ventilatie, verwarming en koeling vinden plaats met een gebalanceerd ventilatiesysteem dat geconditioneerde lucht tegen het koepeloppervlak blaast”, aldus het architectenbureau. “Het ventilatiesysteem beschikt over warmteterugwinning en een slimme regeling voor beperking van het energieverbruik. De mogelijkheid van warmte-en koudeopslag in de bodem wordt onderzocht.”

De bevochtiging van de lucht wordt gedaan aan de hand van besproeiing van de beplanting in de koepel. Als watervoorziening voor deze besproeiing wordt er een groot regenwaterreservoir aangelegd.

Ontwerp en uitvoering

Architect Gert-Jan de Jong heeft vanuit zijn bureau Arc2 architecten al ruim tien jaar ervaring met het bouwen van geodetisch koepels. Samen met adviesbureau Lüning heeft hij het bedrijf GeoDomeDesign opgericht, dat gespecialiseerd is in ontwerp en engineering van geodetische koepels. GeoDomeDesign levert het materiaal voor de koepelstructuur als bouwpakket aan. Geodetische koepels van hout kunnen tot circa 300 m overspannen.
De opening van de attractie is in het voorjaar van 2013.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Diergaarde Blijdorp, Rotterdam
Architect: Arc2 architecten, Almere
Ontwerpteam:Gert-Jan de Jong, Egbert Eshuis,  Ernst van der Vecht, Emil Lüning
Constructeur: Adviesbureau Lüning, Doetinchem
Installaties: Wolter&Dros, Rotterdam
Aannemer ruwbouw: Kroes, Maasland
Aannemer gevels en luchtkussens: Reytec, Monster
Levering houten koepel: GeoDomeDesign,  Almere-Doetinchem. www.GeoDomeDesign.nl
Programma: tropische kas met biotoop, serviceruimte, educatieruimte
Bruto vloeroppervlak: 2.600 m2
Bouwkosten: € 2,5 mln incl. installaties, excl. BTW
Ontwerp: 2011
Uitvoering: 2012-2013

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.