Ambachtelijk baksteengebruik Loungekwartier Leidsche Rijn

Nieuws

Ambachtelijk baksteengebruik Loungekwartier Leidsche Rijn

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-03-2018

Architectonisch en stedenbouwkundig springt de Spoorzone in Leidsche Rijn Terwijde er direct uit, alle bouwblokken hebben een robuuste gevelbekleding van baksteen. Voor het Loungekwartier, een ontwerp van Heren 5 Architecten was de Hagemeistersortering ‘Gent’ voorgeschreven. Met die sortering realiseerde projectarchitect Jan Klomp rijke gevels met staande en liggende metselverbanden, terugliggende en uitkragende gevelvelden, en consistent donkerrode baksteenvlakken naast lichtere steenpartijen met veel kleurnuances.

Loungekwartier Leidsche Rijn

Het Loungekwartier kreeg een coherente compositie op blokniveauwaarbij het blok als geheel belangrijker was dan de individuele woningen. Projectarchitect Jan Klomp: “De woningen schemeren door de compositie heen.” In de façades van het Loungekwartier zijn donkerrode gevelvelden omlijst door lichtgekleurde uitkragende penanten en een lichte dakrand. In deze lichtere gevelpartijen is de fuss-zijde van de “Gent” voor vijftig procent gemengd met de donkerrode voorzijde. De fuss-zijde -de strekzijde aan de achterkant van de steen– heeft afdrukken van de droogrekken en de ovenwagen, uit de productie. De baksteen krijgt daardoor een ruwere textuur en oogt industrieel. In het Loungekwartier is deze ‘voet’-zijde als zichtzijde ingezet en gemengd met de schone, donkerrode strekzijde.”

Traditioneel metselwerk

De hoeken van het bouwblok zijn traditioneel gemetseld. Dat heeft alles te maken met het programma, aldus Jan Klomp: “Aanvankelijk zouden in het Loungekwartier appartementen komen. Maar door de crisis in de bouw veranderde dat. Het blok kreeg een iets te licht programma van 36 eengezinswoningen. Wij moesten het Loungekwartier binnen het stedenbouwkundig stramien echter wel als een robuust volume neerzetten en ook de hoeken kloek maken– al bevindt zich daar maar één enkele eengezinswoning. Dat vroeg om stevige gesloten hoekpartijen. Traditioneel metselwerk leende zich hiervoor het beste, gezien de grote gevelvlakken.” Aan alle gevels van het Loungekwartier is de donkergrijze voeg diep uitgespaard. Alle voegen zijn achteraf afgevoegd, om te voorkomen dat aan de gevels verschillen zouden ontstaan tussen het voegwerk van de prefab geveldelen en het traditionele metselwerk.

Projectgegevens

Opdrachtgever: SBB, Beverwijk
Architectenbureau: Heren 5 Architecten bv bna, Amsterdam
Ontwerpteam Heren 5: Jan Klomp, Rodger van Leeuwen, Risko Reuvers, Sara Bonet
Hagemeistersortering: mix uit “Gent” BU en “Gent” BU + FU WF (210 x 100 x 51)
Gemetseld geveloppervlak: ca. 5.800 m2
Fotografie: Andreas Secci

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie