Amstelkwartier krijgt woontoren Elements van 70 meter hoog

Nieuws

Amstelkwartier krijgt woontoren Elements van 70 meter hoog

Door: Petra Starink | 14-09-2020

In het Amstelkwartier komt de iconische woontoren Elements naar een ontwerp van Koschuch Architects. In het 70 meter hoge gebouw komen circa 144 koop- en huurwoningen in het midden- en hogere segment. In het ontwerp zit ook een buurtbar, een binnenzwembad, en drie gezamelijke tuinen. Projectontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed gaat het project realiseren. Volgens planning wordt het definitieve ontwerp in het eerste kwartaal van 2021 afgerond.

Woontoren aan skyline Amstelkwartier

Naast de houten woontoren HAUT en het QO Hotel maakt Elements met haar elegante vorm de skyline van het Amstelkwartier af. De wijze waarop de verschijningsvorm tot stand is gekomen is echter niet traditioneel. Big data en exacte wetenschap zijn mede-architect van het gebouw. Elementen als goede daglichttoetreding, minimale geluid- en windhinder en maximaal gebruik van duurzaam opgewekte energie zijn meegenomen in het ontwerpproces en door Arup in een parametrisch opgezet 3D-model opgenomen. Hiermee zijn honderden ontwerpvarianten gegenereerd en geanalyseerd, om het beste ontwerp te kunnen selecteren.

Duurzaam en energieleverend gebouw

Het resultaat is een duurzaam en energieleverend gebouw met zeer hoge woonkwaliteit, waar verbinding en gezondheid van de bewoners centraal staan en waarmee biodiversiteit aan de stad wordt toegevoegd.

De woningen in Elements variëren van circa 40m2 tot ruim 170m2 met een grote diversiteit aan woningtypologieën. De woningen worden voorzien van comfortabele vloerverwarming en -koeling, duurzaam opgewekt via energieopslag in de bodem.

Woontoren Elements

De begane grond is groen, levendig, transparant en toegankelijk ontworpen, met voorzieningen voor de buurt en bewoners van Elements. Op de kop van het gebouw komt Bar Seasons, een gezellige buurtbar met grote harmonicadeuren die bij goed weer helemaal opengeschoven kunnen worden. Bar Seasons gaat samenwerken met Rainbeer voor bier dat gebrouwen wordt met regenwater van het dak. Naast de buurtbar, aan de parkzijde, bevinden zich multifunctionele commerciële ruimtes, die overdag als co-working spaces gebruikt worden en ’s avonds ingezet kunnen worden voor een maatschappelijk programma.

Binnenzwembad en wintertuin

Vanuit de entree lopen bewoners via een grootse trap naar de eerste verdieping met een binnenzwembad en wintertuin. Het zwembad kijkt uit op de Amstel en het park. De wintertuin is ingericht met subtropische planten en loungeplekken. Direct naast de wintertuin bevindt zich de gemeenschappelijke binnentuin, met bomen die tot boven de dakrand reiken. Een oase van rust en veilige speelplek voor kleine kinderen. Via houten trappen wordt de daktuin bereikt. De daktuin creëert ruimte voor integratie van groen en voor wateropslag en is goed toegankelijk voor vogels en insecten. In de winter vind je hier een kleine schaatsbaan.

PV-panelen in balkonranden

Het gebouwontwerp bevat een aantal zeer innovatieve duurzaamheidstoepassingenDoor de invloed van de elementen ziet de toren er van iedere zijde anders uit. De balkonranden worden ingezet om energie te oogsten met zonnepanelen. De PV-panelen zijn esthetisch fraai geïntegreerd in de balkonranden.

Houten-stalen betonnen draagconstructie

Innovatiever is de hybride houten-stalen-betonnen draagconstructie. Daarmee wordt meer dan 50% bespaard op de CO2-last van de toegepaste materialen. Door slechts om de zes meter een betonnen vloer te maken met daartussen houten vloeren, ontstaat ruimte voor dubbelhoge woningen waarbij de verbinding tussen de twee woonlagen ook nog eens flexibel en eenvoudig aanpasbaar is. Door de hierdoor ontstane scheiding tussen draagconstructie, inbouw en installaties zijn de woningen ook met het oog op de toekomst veel flexibeler. Hergebruik van materialen wordt gefaciliteerd door een radicale scheiding te maken tussen drager en inbouw. 

Artist Impressies: Beauty and The Bit, Koschuch Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.