Amsterdam gaat vier eilanden opspuiten

Amsterdam gaat vier eilanden opspuiten

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-11-2008

De gemeente Amsterdam gaat het tweede deelte van IJburg aanleggen door vier nieuwe eilanden op te spuiten vanaf eind 2009. Daarop zullen over vier jaar 9.200 woningen worden gebouwd.

Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten, door het bestemmingsplan vrij te geven voor inspraak.

Omstreden
Vier jaar geleden haalde de Raad van State nog een streep door de bouwplannen van Amsterdam. De omstreden tweede fase moest daardoor worden uitgesteld. Onzeker was of dit deel van IJburg er ooit nog zou komen.

De Raad van State keurde het bestemmingsplan niet goed, omdat onvoldoende was gewaarborgd dat de nieuwe eilanden geringe invloed zouden hebben op het milieu en bijvoorbeeld de komst van trekvogels niet zouden bedreigen.

Natuurprojecten
Amsterdam gaat in natuurprojecten rond IJburg investeren. Zo worden mosselbanken aangelegd. Verder wordt geld uitgegeven aan de ontwikkeling van het Diemerpark, de Hoeckelingsdam, luwtegebieden, natuurstranden en nog wat kleinere projecten.

Ook worden maatregelen getroffen om de verwachte toevloed van waterrecreanten te verminderen. Zo komt er geen jachthaven bij het Centrumeiland. Ten slotte hebben baggeraars een werkwijze voor het opspuiten van land ontwikkeld waarbij minder slib in het water terechtkomt.

In 2020 moet project klaar zijn
Volgens wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) heeft Amsterdam de nieuwe plannen met ‘uiterste zorgvuldigheid’ opgesteld. In het nieuwe bestemmingsplan heeft Amsterdam ook opnieuw moeten aantonen waarom het nieuwe stadsdeel er moet komen. Het belangrijkste argument is dat de gemeente wil voldoen aan de grote vraag naar ruime woningen in een stedelijke omgeving.

Vooruitlopend op de uitkomsten van de inspraakrondes vraagt Amsterdam een vrijstelling om alvast met het aanleggen van de eilanden te kunnen beginnen. In totaal moeten er op IJburg 18.000 woningen voor ruim 30.000 mensen worden gebouwd. Daarvan zijn er inmiddels 5.000 opgeleverd, die 10.000 mensen van binnen en buiten de stad hebben getrokken. De eerste woningen op het nog aan te leggen gedeelte van IJburg moeten in 2013 worden opgeleverd. In 2020 moet het project helemaal klaar zijn.

Bron: Het Parool

Zie ook:
Amsterdam mag verder bouwen langs IJ

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.