Amsterdam krijgt gezonde schoolgebouwen

Actualiteiten, Nieuws

Amsterdam krijgt gezonde schoolgebouwen

Door: Petra Starink | 02-02-2016

De gemeente Amsterdam heeft het uitvoeringsplan Gezonde Schoolgebouwen Amsterdam 2016 vastgesteld. Dit jaar krijgen 30 scholen een gezond binnenklimaat. Voor het verbeteren van de schoolgebouwen is 11,5 miljoen beschikbaar, waarvan 1,5 miljoen door de schoolbesturen wordt bijgedragen. Het uitvoeringsplan is onderdeel van de ambitie om van 2015-2018 111 Amsterdamse schoolgebouwen te voorzien van gezonde lucht. Scholen die in de fijnstofzone liggen, hebben voorrang. In 2015 zijn al 20 scholen aangepakt.

Zonnepanelen en ventilatiesystemen

Leslokalen worden voorzien van een ventilatiesysteem. Het toegenomen energieverbruik als gevolg van het ventilatiesysteem en het onderhoud wordt gecompenseerd door zonnepanelen en energiebesparende verlichting. Omdat scholen in het voortgezet onderwijs meestal groter zijn dan basisscholen, vereist dit een andere aanpak. Een pilot die nu op twee VO-gebouwen draait moet inzicht geven in de beste manier om deze schoolgebouwen aan te pakken. Na de zomer zijn daarvan de resultaten bekend. Vanaf 2017 kunnen ook de VO-scholen meedoen aan het project Gezonde Schoolgebouwen.

Forse investering

Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim: “Een schoon en fris binnenklimaat is cruciaal voor het onderwijs. Aangetoond is dat kinderen en leraren die werken in een goed binnenklimaat beter presteren. Het concentratievermogen stijgt en het ziekteverzuim daalt. Alle reden dus om in Amsterdam fors te investeren in gezonde scholen.”

Bron: Gemeente Amsterdam
Foto: Thea van den Heuvel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.