Amsterdam moet sloop kerken verhinderen

Amsterdam moet sloop kerken verhinderen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-08-2007

Verscheidene kerkgebouwen in Amsterdam dreigen gesloopt te gaan worden. Task Force Toekomst Kerkgebouwen wil dit voorkomen.

In een recente brief vraagt de Task Force de gemeente Amsterdam de aangekondigde sloop van de kerkgebouwen te verhinderen. Daarnaast wil de Task Force dat een standaard onderzoek naar mogelijkheden voor behoud en herbestemming van vrijkomende kerkgebouwen wordt opgenomen in het gemeentebeleid.

Amsterdam kent mooie voorbeelden van kerkgebouwen die een nieuwe functie kregen. Veel daarvan zijn eigendom van de Stichting Stadsherstel.

De Task Force vraagt aan Burgemeester en Wethouders, de gemeenteraad en de deelraden van Amsterdam om structureel beter gemeentelijk beleid om een kaalslag te voorkomen.

Het gaat voor een groot deel om naoorlogse kerkgebouwen. In de religieuze architectuur was dit een belangwekkende en creatieve periode. Gebouwen die dreigen te verdwijnen zijn bijvoorbeeld de Pius X-kerk in Slotervaart, van Jan van der Laan, eén van de grondleggers van de Bossche School.

In Osdorp wordt De Opgang bedreigd: een gebouw dat door het Gemeentelijk Bureau Monumenten en Archeologie uitgeroepen was tot één van de ‘Parels van Nieuw-West’.

Nieuw leven voor oude gebouwen
Eind augustus gaat in Amsterdam de campagne ‘Nieuw leven voor oude gebouwen’ van de Stichting Agora Europa van start. In deze campagne worden 26 gebouwen belicht die een nieuwe toekomst verdienen. Daaronder bevinden zich ook 6 kerkgebouwen.

Bron: Nieuwsbank

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.