Amsterdam Oersoep, kleurrijk kunstwerk in Beurspassage

Nieuws

Amsterdam Oersoep, kleurrijk kunstwerk in Beurspassage

Door: Jacqueline Knudsen | 11-04-2016

Op vrijdag 15 april a.s. wordt de eerste steen gelegd van het kunstwerk ‘Amsterdam Oersoep’ in de Beurspassage in Amsterdam.  Met onder andere 450 m2 Italiaans glasmozaïek is de nieuwe Beurspassage in zijn totaliteit een imposant kunstwerk en vormt het de kroon op het werk van de omvangrijke herontwikkeling van omliggende panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196.

Amsterdam Oersoep

De kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam (bekend van het plafond ‘Horn of Plenty’ in de Markthal Rotterdam) en Hans van Bentem (bekend van onder andere zijn beroemde kroonluchters uit de campagnes van Victor & Rolf) maken een totaalkunstwerk voor de nieuwe passage, waarbij gebruik wordt gemaakt van bijzondere materialen en ambachtelijk vakmanschap. Het werk, dat de naam ‘Amsterdam Oersoep’ draagt, is een ode aan de Amsterdamse grachten. Het concept is van kunstadviseur en -producent Mothership. Het plafond zal gemaakt worden van ruim 450 m2 glasmozaïek, met daarin afbeeldingen van alles wat het Amsterdamse grachtenwater zo bijzonder maakt. De vloer wordt door een oud Italiaans familiebedrijf voorzien van Terrazzo en de wanden van handgemaakte tegels met glas-in-lood objecten. Daarnaast zal de passage aangekleed worden met grote kroonluchters, geïnspireerd op fietsonderdelen, en immens grote spiegels gedecoreerd met bladgoud.

Doorgang Damrak – Nieuwendijk

De Beurspassage verbindt het Damrak met de Nieuwendijk en is een populaire doorgang voor zowel bewoners als bezoekers. De afgelopen jaren transformeerden institutioneel belegger/eigenaar Bouwinvest en ontwikkelaar Top Vastgoed de verouderde panden aan de Amsterdamse Nieuwendijk 196 en Damrak 70 en 80 naar ontwerp van RAMSA (Robert Stern) en Rijnboutt Architecten. Er komen vestigingen van internationale retailers, zoals de Zara, JD Sports en C&A. Eind dit jaar komt daar nog eens de Primark bij. In totaal omvat het project 27.500 m2. De oplevering, met als sluitstuk de opening  van de Beurspassage, vindt plaats in het najaar van 2016.

Opdrachtgever: TOP Vastgoed en Bouwinvest

Architectonisch ontwerp: Kees Rijnboutt en Frederik Vermeesch

Co-architect: RAMSA

Ontwerp Amsterdam Oersoep: Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem

Coördinatie kunsttoepassing: Mothership

Programma: ruim 22.000 m2 winkels en Beurspassage

Constructie: IMd Raadgevende Ingenieurs

Bouwmanagement: Fimek estate

Installatie: Huisman en van Muijen

Brandveiligheid: Peutz

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.