Amsterdam wil snel meer grotere woningen

Amsterdam wil snel meer grotere woningen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-12-2007

De gemeente Amsterdam zal met een groot aantal maatregelen voor grotere huizen in de stad zorgen. De gemeente is ervan geschrokken dat vijfduizend gezinnen met drie of meer kinderen in huizen met minder dan zestig vierkante meter woonruimte wonen.

Het college van B en W. wil meer grote woningen bouwen en het samenvoegen van krappe woningen gemakkelijker maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat steeds meer gezinnen de stad verruilen voor dorpen en Vinex-wijken, omdat zij daar ruimer kunnen wonen.

Aanjagen
De gemeente stelt een ambtelijk ‘aanjaagteam’ aan om ervoor te zorgen dat meer woningen voor grote gezinnen beschikbaar komen. Met de corporaties was al afgesproken dat de komende vier jaar 1599 grote woningen zullen worden gebouwd met een lage huur, tot 621,78 euro per maand.

Strenge regels schrappen
Nieuw is dat de strenge regels voor het splitsen van panden en het samenvoegen van woningen op de helling gaan. Bepalingen die het samenvoegen van woningen belemmeren, zullen worden geschrapt. Zo zal ‘de woningonttrekkingsbijdrage’, nu ongeveer drie procent van de WOZ-waarde, verdwijnen.

Vrijgelaten worden de eigenaren die woningen willen samenvoegen, niet. De soepelere regels zullen alleen gelden als grote gezinnen van die samenvoeging profiteren. De gemeente zal daarom met de corporaties en andere partijen een nieuw ‘draaiboek samenvoegen’ opstellen.

Proef
Er komen vier proefgebieden, waar de gemeente en corporaties in hoog tempo zelf woningen zullen samenvoegen. Eén van die gebieden is Bos en Lommer. In Amsterdam wonen zestienduizend gezinnen met drie of meer kinderen. Hiervan woont bijna een derde dus in appartementen van minder dan zestig vierkante meter.

Bron: Het Parool

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.