Amsterdamse toplijst met jonge monumenten

Amsterdamse toplijst met jonge monumenten

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-06-2009

Amsterdam heeft een lijst opgesteld van jonge monumenten. Onder andere de Opstandingskerk in Bos en Lommer, het carillion in Geuzenveld-Slotermeer, het belastingkantoor in Oost/Watergraafsmeer en de RAI in Zuideramstel staan in de Amsterdamse Top 100 Jonge Monumenten.

De honderd gebouwen in de Amsterdamse lijst behoren volgens de gemeente tot de absolute top van de architectuur en stedenbouw uit de periode 1940-1970. De naoorlogse periode is een bijzonder hoofdstuk uit de recente geschiedenis van Amsterdam.

De ideeën over de samenleving en de noodzaak om de economie van het land weer op gang te krijgen komen tot uitdrukking in de wijze waarop de stad werd vormgegeven. Veel van de bouwkunst uit deze periode is in de afgelopen jaren verloren gegaan. Daarmee is ook een stuk tastbare geschiedenis van Amsterdam verdwenen.

Vooruitgangsdenken
De wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog kenmerkt zich door het vooruitgangsdenken, de opkomst van sectoren zoals de dienstensector en nieuwe ideeën over de moderne verzorgingsstaat. Uitingen van architectonische en stedenbouwkundige vernieuwing zijn overal zichtbaar in de stad. Er verrezen grote door de overheid gefinancierde kantoorcomplexen, ziekenhuizen en belastingkantoren in de stad.

Het was ook de tijd van de volkshuisvesting en massale woningbouw. Voor de snel groeiende Amsterdamse bevolking werd door de overheid woonruimte gecreëerd die voldeed aan de wensen van de nieuwe tijd. Uniek is het gebruik op grote schaal van materialen zoals beton, glas en staal en de samenwerking met kunstenaars. Om te kunnen voldoen aan de grote vraag en snel te kunnen bouwen werden slimme constructiemogelijkheden ontwikkeld, zoals systeembouw met prefab elementen.

Discussie
Om de discussie over de nog jonge bouwgeschiedenis in de stad op gang te brengen, is in 2008 de Amsterdamse Top 100 gelanceerd. Op de lijst staan gebouwen die om meerdere redenen zo bijzonder en de moeite waard zijn dat ze voor toekomstige generaties bewaard moeten blijven. Sommige panden zijn al gemeentelijk monument, anderen staan op de lijst genomineerd te worden.

Minister Plasterk stelde vorig jaar zo’n zelfde lijst op voor jonge monumenten in heel Nederland. De Opstandingskerk staat daar ook op, samen met negen andere Amsterdamse gebouwen uit de wederopbouwperiode.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.