‘Anti-geluid-nieuwbouw’ in Maartensdijk

‘Anti-geluid-nieuwbouw’ in Maartensdijk

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-01-2008

De gemeenteraad van De Bilt heeft de weg vrijgemaakt voor de nieuwbouw van 45 appartementen op een zwaar door geluid belaste locatie. Volgens architect René Rutgers (A12 Architecten BNA), kunnen wellicht ook andere geluidbelaste locaties in Nederland van de gekozen aanpak profiteren. Maartensdijk ligt ingeklemd tussen de snelweg A27, de N234 en de spoorlijn Utrecht-Hilversum.

Op de plek van het voormalige gemeentehuis heeft A12 Architecten in opdracht van Bouwbedrijf van den Engel een woningbouwplan ontworpen met 21 zorgappartementen en 24 starterswoningen. Een plan dat aanvankelijk eigenlijk helemaal niet gebouwd kon worden. Rutgers: “Je ziet dat vaak: mensen wonen naar volle tevredenheid in een dorp, maar nieuwbouw is niet mogelijk in verband met volgens de wetgeving te hoge geluidsbelasting.”

Na een complexe stedenbouwkundige studie en architectonische invulling is het gelukt om 45 nieuwe appartementen in het Utrechtse dorp te ontwerpen. In een deel van het oude gemeentehuis komen daarnaast voorzieningen zoals een gezondheidscentrum, een apotheek en een fysiotherapiepraktijk. De gemeenteraad ging gisteren met de plannen akkoord. Over het historische deel van het gemeentehuis is nog geen beslissing genomen.

Geluid van drie kanten
“Het plan lijkt achteraf zeer eenvoudig”, zegt Rutgers. “Het geluid komt van drie kanten: het spoor, de snelweg en de provinciale weg. Daarbij ligt de snelweg ook nog eens verhoogd. Bouw je te laag, dan krijgen de woningen de volle laag. Maar bouw je te hoog, dan past het ontwerp niet in het landelijke karakter van het dorp. In het huidige ontwerp zijn beide problemen op een verrassende manier opgelost.”

Het ontwerp is een samenstelling van twee modellen: woningen los in een parkachtige omgeving en een hof. De vier volumes vormen samen een open U-vorm. Rutgers: “Alle woonkamers en slaapkamers hebben we aan het rustige binnengebied gelegd, alle overige ruimten aan de meer geluidbelaste buitenzijde.” Beide modellen en het uiteindelijke ontwerp heeft het bureau samen met de Milieudienst Utrecht uitvoering onderzocht en getest.

Nog dit jaar
Volgens Rutgers bewijst het project in Maartensdijk dat met gedegen studie en zorgvuldige vormgeving bouwen in beschermde landelijke gebieden mogelijk is. Naar verwachting start de bouw van de woningen nog in 2008. Het project in Maartensdijk wordt gebouwd door Bouwbedrijf van den Engel, CNL Management is verantwoordelijk voor het management.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.