Antwerpen centraal

Antwerpen centraal

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 04-10-2012

Op Canvas 4 is vanavond 4 oktober een film te zien over het Centraal Station in Antwerpen. Een caleidoscopische reis door de stationskathedraal van Antwerpen. De film neemt de kijker mee op een reis door het Antwerpse Centraal Station, vanaf de bouw in de 19e eeuw tot de dag van vandaag, vanaf de eerste boemeltjes tot de TGV.

Referenties naar het koloniale verleden van België en de locatie van het station in de bruisende diamantwijk en naast de ZOO voegen een surrealistisch tintje toe aan de film. In en rond het station worden mooie contrasten in beeld gebracht en met elkaar verweven, zoals dier en mens, natuur en industrie, barok en modernisme, verval en vernieuwing.

Geïnspireerd door het boek ‘Austerlitz’ van WG Sebald, benadert regisseur Peter Krüger het centraal station van Antwerpen als een magisch realistische locatie waar heden en verleden, geschiedenis en dagelijks leven, fictie en realiteit voortdurend door elkaar lopen. Rode draad door de film zijn de dromen en herinneringen van een reiziger, gespeeld door Johan Leysen, die aankomt in Antwerpen-Centraal en door wiens ogen we het station waarnemen. Hij wijst ons niet alleen op de bijzondere architectuur en de historische context van het gebouw, maar ook op de verborgen en mysterieuze kanten van het station.

Donderdag 4 oktober 23.40 uur op CANVAS, 95 minuten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.