Appartementencomplex Koningskaars in ruig landschap

Nieuws

Appartementencomplex Koningskaars in ruig landschap

Door: Petra Starink | 08-09-2016

De Zwarte Hond heeft aan de Badweg op Schiermonnikoog negen luxe driekamerappartementen met tuin of dakterras gerealiseerd. Complex Koningskaars is zo ontworpen dat zij mooier wordt naarmate weer, wind en zand invloed krijgen hebben op het gebouw. Appartementencomplex Koningskaars, vernoemd naar de gelijknamige duinplant, maakt stedenbouwkundig en architectonisch onderdeel uit van het in 2008 door De Zwarte Hond gealiseerde De Ville Buiten.

Het complex bestaat uit drie verdiepingen. De begane grond is verdiept aangelegd, waardoor de totale hoogte beperkt kon blijven en het gebouw een bescheiden positie inneemt. De woningplattegronden zijn hoofdzakelijk gelijk en draaien ieder in een andere richting rondom een centrale ontsluiting. De woningen zijn volledig ingericht en voorzien van een ruime open keuken, een grote woonkamer grenzend aan de buitenruimte en een moderne badkamer.

De buitenruimte van de appartementen bestaan uit een heldere uitsnede in het terrein of een balkon over de gehele woningbreedte. Net als bij De Ville Buiten is het duingebied strak tegen het gebouw gelegd. De veranda is buitengebied en er mag geen privatisering van het omringende landschap plaatsvinden.

Western Red Cedar

De gevels zijn vervaardigd uit Western Red Cedar met grote uitsparingen voor de veranda’s, grote glazen puien en ramen. Door de zorgvuldige positionering en zonering van deze onderdelen ontstaat een sterk grafisch beeld.

Duurzaamheid in materiaalkeuze

Duurzaamheid in materiaalkeuzes en installaties, en het zo efficiënt mogelijk aan- en afvoeren van materialen en bouwonderdelen, zijn vanaf het begin van het ontwerpproces van groot belang geweest. Schiermonnikoog is een Nationaal Park, dus de natuur moet zo min mogelijk worden belast met herrie, vrachtwagens, bouwputten en lange bouwtijden. Daarom zijn zoveel mogelijk onderdelen prefab aan wal gemaakt. Ook de terrasdelen en de constructie van houtskeletbouw zijn op het vasteland gemaakt. De ‘zachte’ terreininrichting zorgt voor minimale rioolbelasting.

Ville Buiten

De Ville Buiten won in 2008 de BNA-prijs voor het mooiste gebouw van het jaar in de regio Noord. In het juryrapport stond destijds: “Het is een pleidooi voor vakmanschap en kwaliteit, dat ook in reguliere woningbouw navolging verdient.” Ook bij Koningskaars is de beleving van het bijzondere landschap en van de elementen het uitgangspunt geweest bij het ontwerp. De inrichting van het landschap is bepaald door wat reeds aanwezig is in dit gedeelte van het eiland: typische duinbegroeiing met doornstruiken en ‘harde’ grassoorten. Koningskaars staat solitair in dit duinlandschap zonder erfafscheidingen.

Projectgegevens
Programma: Vakantiewoningen
Opdrachtgever: Van Wijnen Recreatiebouw
Locatie: Schiermonnikoog
Setting: Omvang: Landelijk, duinlandschap
Omvang: 1.150m2 BVO
Jaar 2014 – 2016

Fotografie: Harry Cock

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.