Arcam komt met een prijs

Arcam komt met een prijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-03-2008

Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam) heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen om de architectuur in de stad een impuls te geven. De Gouden Amsterdamse Architectuurprijs, of Gouden Aap, wordt toegekend aan gebouwen die in 2007 zijn opgeleverd.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking op 23 april organiseert Arcam een debat in de Rode Hoed op de Keizersgracht. ”We willen dat er gepraat blijft worden over architectuur in de stad,” zegt Yvonne de Korte van Arcam. ”Daarom willen we hem ieder jaar uitreiken.”

Vakjury
Het architectuurcentrum heeft veertig projecten geselecteerd die kans maken op de prijs. Daarna zijn de gebouwen voorgelegd aan een vakjury. ”We hebben alle veertig gebouwen bekeken in twee dagen,” vertelt De Korte. ”We hebben meer dan 230 kilometer gereden. We waren bekaf.”

De jury bestaat uit de Engelse architect Simon Allford, de Franse architectuurcriticus Françoise Fromonot en de Rotterdamse architectuurhistoricus Wouter van Stiphout. ”We vonden het leuk om de jury een internationaal tintje te geven,” zegt De Korte. ”Ze kennen de stad, maar hebben een frisse blik.”

Genomineerden
De Korte heeft zelf geen favoriet. ”Er zijn kleine en grote projecten genomineerd,” zegt ze. ”Het is enorm lastig om die met elkaar te vergelijken.” Een van de genomineerde gebouwen is de Bibliotheek Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam aan de Oude Turfmarkt. Het gebouw werd ontworpen door Dorte Kristensen en Hans van Beek van Atelier PRO in Den Haag.

”We zijn enorm trots natuurlijk,” zegt Kristensen. ”Het was een bijzonder project. Het is prettig om erkenning te krijgen. Zeker van een vakjury.”

Bron: Het Parool

Architectuur.nl plaatste al eerder;
Kinderstad genomineerd voor Gouden A.A.P.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.