Archicad gelinkt aan Madaster

Actualiteiten, Nieuws, Productnieuws

Archicad gelinkt aan Madaster

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-06-2022

Circulair bouwen wordt vandaag de dag steeds belangrijker. Om die reden is heeft Archicad nu een directe link met Madaster. Dit is het online kadaster voor materialen waarin materialen en producten zijn te registeren die in een bepaald gebouw zijn gebruikt. Deze manier van documenteren, registreren en archiveren maakt hergebruik eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en elimineert afval.

Door de directe link met dit online kadaster, is het genereren van een materialenpaspoort eenvoudig. Verder impliceert de link dat Madaster de materialendatabank van Archicad heeft geadopteerd. Een IFC-model uit Archicad bevat daardoor meteen alle data die het platform nodig heeft om een paspoort samen te stellen.

Zo werkt het

Dat proces werkt als volgt: Madaster maakt een materialenpaspoort van een gebouw op basis van een IFC-model dat afkomstig is uit een BIM-programma. Het platform classificeert welke materialen het model bevat en op welke manier deze zijn bevestigd of toegepast.

Een probleem dat daarbij kan ontstaan, is dat het IFC-model zaken bevat die het Madaster-platform niet herkent. Bijvoorbeeld bij ene mismatch tussen benamingen. De link tussen Archicad en Madaster voorkomt dit soort situaties.

Andere extra’s

Daarnaast biedt de software ook tools die architecten ondersteunen bij het uitvoeren van renovatie- en herbestemmingsprojecten. Bijvoorbeeld om ontwerpen te optimaliseren op het gebied van energie. Verder is een speciale houtbouwmodule ontwikkeld en is in de materialenbank gevalideerde data over de operational en embodied CO2 opgenomen. De Meetstaat Manager zorgt dan weer voor een automatische oplijsting van alle materialen volgens de VMSW-methodiek. Zo kunnen architecten een complete meetstaat uit hun BIM-model genereren en meer controle houden over hun project.

Webinar

Wie meer wil weten over de rol die Archicad kan spelen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, kan het webinar bekijken.

Deze tekst is gebaseerd op een blog van Archicad die gebaseerd is op het artikel van hun partner Circubuild (Architectura), klik hier voor het originele artikel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.