Archicad uitgebreid met DesignLCA

Actualiteiten, Nieuws, Productnieuws

Archicad uitgebreid met DesignLCA

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-04-2023

Eind maart maakte Archicad (KUBUS) melding van een nieuwe functionaliteit aan het ontwerpprogramma Archicad: De DesignLCA. Deze add-on is ontwikkeld om de milieueffecten van een ontwerp te evalueren. Ook wanneer de gebruiker geen LCA-expert is. De Nederlandse versie van de DesignLCA is naar verwachting in april beschikbaar voor Archicad KeyMembers.

Een gecertificeerde levenscyclusanalyse (LCA) berekent alle uitstoot die een product veroorzaakt van ‘cradle-to-grave’. Via DesignLCA is onder andere deze CO2-uitstoot te bepalen evenals de energie-efficiëntie en hoeveelheid afval dat een ontwerp produceert. Omdat dit direct in Archicad gebeurt, zijn milieueffecten direct tijdens het ontwerpproces mee te nemen.

Gegevens uit BIM

De DesignLCA is gratis beschikbaar voor Archicad-gebruikers en is volledig verweven met de ontwerp-workflow. Externe koppelingen of platforms zijn niet nodig. Als input gebruikt de add-on materiaalgegevens uit het BIM, een rijke set aan duurzaamheidsinformatie, energiesimulaties en enkele basisberekeningen. De energie-evaluatietool EcoDesigner STAR voorziet de DesignLCA van de operationele CO2-emissie en gebouwoppervlakte.

Standaard beschikt Archicad over een materialendatabase die alle gegevens bevat waarmee de DesignLCA uit de voeten kan. De KeyMember Editie biedt een uitgebreide database met basis-materiaaleigenschappen en GWP-waarden (Global Warming Potential).

Weergave

De huidige CO2-voetafdruk wordt in tabellen en grafieken weergegeven tijdens het ontwerpproces. Ook opdrachtgevers die geïnteresseerd zijn in duurzaam bouwen, hebben baat bij de nieuwe functie. Een duidelijk inzicht in de milieubelasting van verschillende ontwerpen stelt hen immers in staat goed geïnformeerd beslissingen te nemen. Mocht er behoefte zijn aan een gecertificeerd LCA-rapport, dan kan vanuit de exportopties binnen Archicad, uitgebreide input worden geleverd.

Meer over de mogelijkheden en voordelen van duurzamer ontwerpen zijn te zien en te horen in het gratis webinar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.