Archief Frank Lloyd Wright naar New York

Archief Frank Lloyd Wright naar New York

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 06-09-2012

Architect Frank Lloyd Wright heeft zo ongeveer alles bewaard, een krabbel op servetje van een ingebeelde stad op Ellis Island in New York, zijn vroegste potloodschets van het spiraalvormige Guggenheim Museum of een model van Broadacre City, zijn utopische metropool. Sinds de dood van Wright in 1959 zijn de relieken opgeslagen bij zijn voormalige hoofdkwartier – Taliesin, in Spring Green, Wisconsin, en Taliesin West, in Scottsdale, Arizona

Nu zal het gehele archief verhuizen naar New York in een ongebruikelijke gezamenlijke partnerschap tussen het Museum of Modern Art en de Avery bibliotheek van de Universiteit van Columbia, waar het meer toegankelijk voor het publiek zal worden.

De collectie omvat meer dan 23.000 bouwkundige tekeningen, ongeveer 40 maquettes, circa 44.000 foto’s, 600 manuscripten en meer dan 300.000 stuks zakelijke en persoonlijke correspondentie. Het verwerven van het archief van Frank Lloyd Wright is een zegen voor zowel het museum en de bibliotheek. Onder de pareltjes in het archief zijn prachtige tekeningen van Fallingwater, Mill Run, Pa, het Robie House en de Unity Temple.

De instellingen zullen gelijkelijk delen in beheer van de collectie. De maquettes gaan naar het MoMA, die ze zal exposeren. De meeste maquettes zijn niet gemaakt voor klanten, ze werden gebouwd voor een retrospectieve tentoonstelling in het MoMA in 1940. Dus in zekere zin komen ze naar huis.

Het papieren archief zal worden gehuisvest bij Avery. Wright’s meubels, artefacten en kunstcollectie blijven bij de huidige beheerder van het totale archief, de Frank Lloyd Wright Foundation. Samen vormen de drie partijen een adviesgroep voor tentoonstellingen, symposia, evenementen en publicaties over Wright.

Bron: New York Times

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.