Bouwen met bloed

Bouwen met bloed

Nieuws
Door: Petra Starink | 13-11-2012

De 26-jarige Britse architect Jack Munro bakt bouwblokken die even hard zijn als staal. Daarvoor heeft hij wel dertig liter ingekookt koeienbloed per steen nodig.

Munro denkt met zijn ‘blood bricks’ een goede manier te hebben gevonden om huizen te bouwen in derdewereldlanden. Voor zijn afstudeerproject ging hij op zoek naar een manier om stevige huizen te bouwen in de Egyptische Sahara door zand, waar ze daar echt genoeg van hebben, te gebruiken als basis.  “We moeten ons afvragen of ieder gebouw wel van staal en beton gemaakt moet worden terwijl die grondstoffen niet overal voor handen zijn”, zegt Munro. De materialen waar nu mee gewerkt wordt, zijn niet duurzaam en doen ook niets voor de lokale economie.

Het afstudeerproject heet Sanguis et Pulvis, een en daar is de bloedbaksteen een onderdeel van. Sanguis et pulvis wil de autonomie van de woestijngemeenschappen herstellen. Door het afvalbloed van halal slachten van dieren te gebruiken als bouwmateriaal, kunnen gebouwen worden gevormd door het gieten van lijm op basis van dierlijk bloed over een zandduin en de onderliggende ruimte uit te graven. Daarin kunnen stallen, slachterijen en baksteenproductie worden ondergebracht voor de lokale bouw. Het gebouw genereert ook zonne-energie op grote schaal, en creëert zo een nieuwe economische basis voor de woestijnbevolking. De afgelopen twaalf maanden haalde Jack bloed bij een slachterij in Sussex om mee te experimenteren. Jack Munro is van plan om binnenkort een proefhuis te bouwen in de woestijn.

Kijk op de website van Jack Munro voor mooie foto’s.

Bron: wtf.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
4 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.