Architect bekent witwassen in fraudezaak

Architect bekent witwassen in fraudezaak

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-09-2009

De vermaarde Nederlandse hoogbouwarchitect René S. heeft bekend voor miljoenen euro’s zwart geld via Spanje en Engeland te hebben witgewassen. Hij deed dat in opdracht van de voormalige Bouwfonds-directeur Jan van V., hoofdverdachte in de vastgoedfraude. Dit schrijft De Volkskrant vandaag.

Grootschalig
De Volkskrant baseert zich op verklaringen van René S. bij justitie, die door het dagblad zijn ingezien. De in Amerika woonachtige architect wordt ook verdacht van valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. Niet eerder kwam een Nederlandse architect voor in een grootschalig fraudeonderzoek.

De malafide praktijken van de architect doken op in de zogenoemde Klimopzaak. Hierin staan fraude en corruptie rond vastgoed van het Philips Pensioenfonds en het Rabo Bouwfonds centraal.

Winst
S. werd in maart dit jaar aangehouden op Schiphol. Hij verklaarde een rol te hebben gespeeld in een grootscheepse witwasoperatie, waarin de voormalige Bouwfonds-topman de initiatiefnemer was. Hij kreeg miljoenen euro’s toegespeeld, en moest deze via valse facturen doorbetalen aan andere bedrijven, onder meer in Londen en Barcelona. ‘Van V. zei in die gevallen, wij hebben een goed project, wij kunnen wel wat delen. Bouwfonds heeft een goede winst en wij delen ook mee in die winst’, aldus S. tegenover justitie.

Hoogbouw
De architect liet zich betalen op zijn persoonlijke bv, en niet via het Amerikaanse architectenkantoor PPKS, waar hij partner is. Dit kantoor bleek niet op de hoogte te zijn van zijn zwendel, erkende hij tegenover justitie.

René S. geldt in Nederland als wolkenkrabberspecialist bij uitstek. Hij tekende de torens van het Eurocenter aan de Amsterdamse Zuidas (foto). S. wil niet reageren op vragen over zijn aanhouding. Ook zijn advocaten in de VS en Nederland geven geen commentaar.

Bron: Volkskrant.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.