Architect: Wolkenkrabbers van hout bouwen

Architect: Wolkenkrabbers van hout bouwen

Nieuws
Door: Petra Starink | 09-08-2013

De mens moet wolkenkrabbers voortaan van hout bouwen. Dat betoogde de Amerikaanse architect Michael Green in juli tijdens de populaire wetenschappelijke conferentie TED in Californië, Verenigde Staten. Bouwen met hout is beter voor het milieu dan beton en staal. Hout slaat CO2 op, terwijl dat broeikasgas juist vrijkomt bij de productie van gebruikelijke bouwmaterialen.

Hout

Ik hou het meest van hout. Altijd als mensen mijn houten gebouwen binnenlopen dan reageren ze anders: ze raken direct de muren of constructiepalen aan. Dat heb ik nog nooit gezien bij een betonnen zuil.” Het bouwen van houten wolkenkrabber is voor Green niet alleen een visie; de architect is momenteel bezig met het daadwerkelijk uitwerken van een houten gebouw van 30 verdiepingen.

Green wijst erop dat bomen van nature vaak al zo hoog zijn als kleine flats. Volgens hem bestaat 8 procent van de uitstoot van broeikasgassen uit de productie van metalen en betonnen bouwmaterialen. “Hout groeit op zonne-energie.” In zijn betoog behandelt hij veel voor de hand liggende vragen: overbevolking, ontbossing, co2-uitstoot en natuurlijk ook brandveiligheid.

Tegenstanders wijzen op het brandgevaar van houten huizen. Daar weet Green wat op: “De massale blokken hout die ik gebruik branden erg langzaam vanwege hun dikte. Ik kan het bouwmateriaal daardoor net zo veilig maken als hout of staal.”

Bekijk hier de video

Het virtuele essay dat Green op 9 juli in Long Beach, Californië deelde, ziet u hieronder in de video.

Bron: Nieuws.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.