Architect eist alsnog rol Viktoriakwartier

Architect eist alsnog rol Viktoriakwartier

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-02-2008

Architectenbureau Odeon wil alsnog een rol in het Viktoriakwartier, het te ontwikkelen gebied met onder meer de Ventoseflat en het nieuwe Plaza Futura in Eindhoven. Het Eindhovense bureau voelt zich ten onrechte aan de kant geschoven door ontwikkelaar Woonbedrijf, dat met andere architecten in zee wil.

Eerdere afspraken
Voor de rechtbank in Den Bosch eiste Odeon gisteren dat Woonbedrijf eerdere afspraken nakomt en de onderhandelingen met andere architectenbureaus staakt. Woonbedrijf voorziet in dat geval ‘zeer grote vertraging’ voor het project, zo stelde de corporatie tegenover rechtbankpresident mr. J. Strijbos.

Odeon bedacht in 2002 samen met de corporatie het plan voor het Viktoriakwartier, waar woningen, winkels, ateliers en horeca moeten komen. Bij de uitwerking van het door de gemeente Eindhoven uitverkoren idee raakten de partijen met elkaar in conflict.

Gepasseerd
Woonbedrijf en gemeente waren ontevreden over werk van Odeon, waarvan het bureau zegt dat de corporatie de opdracht daarvoor niet goed had geformuleerd.

Odeon werd vervolgens gepasseerd voor het realiseren van het stedenbouwkundig plan. Nu vreest het bureau ook bij de architectenselectie voor de verschillende onderdelen van het Viktoriakwartier niet in aanmerking te komen.

Morele verplichting
Odeon beroept zich op in het verleden gemaakte afspraken dat het een ‘substantieel deel’ van de architectenwerkzaamheden en de superviserende rol in het Viktoriakwartier op zich zou mogen nemen. Volgens Woonbedrijf was er alleen een ‘morele verplichting’ om Odeon een deelopdracht te gunnen. Daarover werden de partijen het niet eens.

Voor vier van de zes deelprojecten in het Viktoriakwartier zijn architecten geselecteerd, gaf Woonbedrijf gisteren na de zitting aan. Diederen Dirrix doet de nieuwbouw van Plaza Futura.

Stedenbouwkundig plan
Het gunnen van opdrachten voor de renovatie van de Ventoseflat, de bouw van een toren aan de Vonderweg en de parkeergarage wacht op de goedkeuring door B en W van Eindhoven van het stedenbouwkundig plan. Voor het kunstenaarscomplex in de voormalige Philips Personeelswinkel en de openbare ruimte zijn nog geen architecten in beeld.

Rechtbankpresident Strijbos doet op 27 februari uitspraak.

Bron: ED.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.