Architect renoveert eigen museum

Actualiteiten, Nieuws

Architect renoveert eigen museum

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-12-2021

Eind vorige eeuw werd Museum Het Valkhof geopend. De architect was Ben van Berkel van UNStudio. Ruim twintig jaar later is het gebouw aan een renovatiebeurt toe. Ook nu is de opdracht gegund aan Ben van Berkel. De opdrachtgever is de gemeente Nijmegen die het museum eerder dit jaar kocht en 11 miljoen voor de verbouwing heeft begroot. Het museum zelf investeert 3 miljoen euro in een nieuwe tentoonstellingsinrichting.

De verbouwing van het museum is nodig om de sterk verouderde technische installaties te vervangen en het pand en de presentatie van de collecties aan te passen aan de eisen van deze tijd. Onder meer op het vlak van duurzaamheid, luchtkwaliteit en akoestiek.

Ook de voorkant van het gebouw krijgt de nodige aandacht. UNStudio maakt hiervoor een ontwerp waarmee het museum transparanter oogt en meer uitnodigt voor een bezoek. Hiertoe zal ook de horeca met terras naar de voorzijde van het gebouw verplaatsen en de museumwinkel beter bereikbaar worden. Dit zorgt voor een nieuwe uitstraling van het museum: toegankelijk en uitnodigend. Tevens vindt een actualisering van de de collecties plaats.

Serie van drie

De verbouwing van Museum Het Valkhof past in een serie van drie verbouwingen waarvan de gemeente Nijmegen en/of provincie Gelderland opdrachtgever zijn. Museum Kam in de Museum Kamstraat wordt momenteel verbouwd en de archeologische depots van gemeente en provincie worden komende jaren samengevoegd op één locatie aan de Nieuwe Dukenburgseweg. De gemeente, provincie en Museum Het Valkhof zorgen er zo voor dat behoud, studie en presentatie van het (archeologisch) erfgoed steviger aan elkaar gekoppeld worden.

Museum gesloten

De verbouwing start begin 2023 en is eind 2024 klaar. Tijdens de verbouwing is het gebouw gesloten en zal het museum op andere plekken in de stad de programmering voortzetten. De gemeente en het museum verwachten in het eerste kwartaal van 2022 de eerste ontwerpen te kunnen laten zien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.