Architecten berusten in uitspraak over Bieb++

Architecten berusten in uitspraak over Bieb++

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-01-2009

Bureau Rapp+Rapp en VMX Architecten berusten beiden in de uitspraak die de Utrechtse rechtbank vorige week over het ontwerp van de Bibliotheek++. Ze gaan niet in beroep tegen de beslissing dat Utrecht nogmaals een jury moet vormen die opnieuw het plan van de zeven architecten voor de bieb van de toekomst moet beoordelen.

Rapp+Rapp had een kort geding aangespannen, omdat de gemeente de opdracht voor het ontwerp van het bibliotheekgebouw eerst aan dat architectenbureau had toegewezen, maar na herstel van een rekenfout bij concurrent VMX uitkwam.

Schoon schip
“We hebben heel even gedacht aan beroep tegen de uitspraak. Maar eigenlijk zijn we blij dat we nu weten waar we aan toe zijn”, zegt directeur Leon Teunissen van VMX Architecten. ,,En eerlijk gezegd vond ik het een heel vervelende juridisch gedoe. Ik stond voor het eerst van mijn leven in een rechtszaal en hopelijk voor de laatste keer. Ik beschouw mezelf als architect, ik wil ontwerpen en bouwen.”

Ook Rapp+Rapp is blij dat ‘het nu weer over de inhoud kan gaan’. “De rechter heeft net als wij gezegd dat het zo niet kon. Vervolgens was onze stelling dat je niet anders dan bij ons kon uitkomen. Op dat punt heeft de rechter een andere keuze gemaakt. Alles moet opnieuw, maar daar kunnen we ons in vinden”, zegt Penne Hangelbroek van het bureau. “We vertrouwen erop dat de gemeente schoon schip maakt en de kans grijpt om het weer over de inhoud te hebben.”

Vertraging
De Bieb++ (ook filmhuis, appartementen, kunstuitleen, parkeergarage, doorgang voor de busbaan, eventueel muziekschool) had in december 2012 opgeleverd moeten worden. De gemeente Utrecht duurt het maanden voor er een nieuwe jury is geformeerd die opnieuw kan gaan beoordelen.

De VVD in de gemeenteraad heeft voor komende donderdag een spoeddebat aangevraagd over de gevolgen van de gerechtelijke uitspraak.

Bron: AD.nl

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Nieuwe jury moet ontwerp Bieb++ kiezen
Andere architect voor nieuwe bibliotheek Utrecht
Juryvoorzitter bibliotheek Utrecht stapt op
Rapp+Rapp naar rechter voor Bibliotheek++
Architectenselectie voor bibliotheek Utrecht

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.