Architecten in tijden van corona: Frank van Manen

Nieuws

Architecten in tijden van corona: Frank van Manen

Door: Jacqueline Knudsen | 07-04-2020

Frank van Manen richtte in 2000 NAT architecten op en in 2019, samen met twee partners Quay architects. Met Quay heeft hij CoCo-lofts opgezet, waarmee hij woongebouwen voor collectieve communities ontwerpt en ontwikkelt. Van Manen woont en werkt in een zelfontworpen pand aan de Kea Boumanstraat 80 op het Zeeburgereiland in Amsterdam. Hoe ervaart hij de coronacrisis en hoe pakt hij het aan?

Ben je nog helemaal gezond, en de mensen om je heen? Jazeker, maar ik heb ook veel weerstand en ik sport erg veel, nog steeds, maar ook al voor de virusperiode. In mijn familie en collega’s hun families is ook iedereen nog gezond.

Is je werkomgeving nu anders? In de vorige crisis hebben we (directieleden) allemaal een huis op het kantoor gebouwd. Ik werk dus nog op dezelfde plek, het is alleen veel leger, want de medewerkers die hier normaal ook werken nu in hun eigen huis. Ze hebben hun desktops al weken bij hen thuis staan. Mijn huis boven kantoor is gevuld met het gezin, eronder is het ietwat lege kantoor. Het op afstand werken gaat inderdaad met strakke afspraken

Frank van Manen Quay Architects]
Frank van Manen Quay Architects

Hoe communiceren en werken jullie nu met elkaar? We werken enerzijds in de BIM Cloud, anderzijds op Dropbox en met een connectie van iedereen met de servers op kantoor. We communiceren met elkaar via Skype, zodat je ook het scherm kan delen.

En het contact met aannemers en opdrachtgevers? We rijden nog wel naar de bouw toe. Een bouwvergadering kan nog met 1,5 meter afstand plaatsvinden. Nu, maar ook al enkele jaren gaat een groot deel van de communicatie per internet en telefoon, nauwelijks verschil dus eigenlijk.

Gaan de lopende projecten gewoon door? Ja, alles loopt door, afspraken met vertegenwoordigers en showrooms zijn wel wat minder.

Quay Architects Timberlofts
Quay Architects Timberlofts

En opdrachtenverwerving en presentaties voor selecties, gaan die door of doen jullie die nu anders? Presentaties voor architectenselecties worden over het algemeen uitgesteld. Toevallig hebben we nu net wel een presentatie voor een tender ingeleverd, voor het project Timberlofts voor Centrumeiland van IJburg Amsterdam. Een woongebouw met een betonnen plint en daarop een CLT houten opbouw van 4 à 5 lagen. Die presentatie is alleen digitaal, op afstand en niet face to face.

Heb je andere ervaringen die je wilt delen? Het is geweldig om te zien hoe we zo snel zijn aangepast om op afstand met elkaar toch een ontwerp te maken en uit te werken. Je eigen muziek draaien en op kantoor luisteren is leuk, even lunchen met vrouw en kinders is ook een aangename afwisseling, ook al zijn de lunches met de collega’s ook altijd een hoogtepunt van de dag!

Heb je tips voor collega architecten? Vergeet niet de sociale kant van het bureau! We spreken elkaar nu zo weinig…. We plannen een vrijmibo via Skype!

Huis van Manen op Zeeburgereiland.
Huis van Manen op Zeeburgereiland met kantoor op BG. Foto Michael van het Oosten

Het pand met het bureau en de woning van architect Frank van Manen op IJburg heeft bijzonder metselwerk in de Kolumba steen van Petersen Tegl. De kozijnen zijn eerst geplaatst en achter het metselwerk verborgen. De lateien boven de ramen zijn geprefabriceerde metselwerk lateien uit de fabriek van Petersen Tegl. De stenen zijn van boven uitgezaagd, daarin worden wapeningsstaven aangebracht en opgevuld met beton. Van onderaf oogt het als metselwerk. De lateien zijn iets langer dan de gevelopeningen, waardoor de lateien zo goed als onzichtbaar in het metselwerk opgenomen worden. Het speciale metselwerk is uitgevoerd door het bedrijf van Patrick Kuijer.
In Bouwwereld 2 vertelt Patrick Kuijer (Ben Kuijer Metselwerken) meer over dit project, maar ook over andere bijzondere metselwerken, zoals in de Lakenhal in Leiden

Huis van Manen op Zeeburgereiland.
Kolumba metselwerk in gevel Huis van Manen op Zeeburgereiland.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.