Architecten in tijden van corona: Janne van Berlo

Nieuws

Architecten in tijden van corona: Janne van Berlo

Door: Peter de Winter | 07-04-2020

Bij ons gaat het eigenlijk heel goed, zegt architect Janna van Berlo van Atelier van Berlo uit Rotterdam. “Iedereen is thuis geïnstalleerd, we hebben digitaal contact en het werkt best goed. ’t Is vooral een gevoelsding dat je elkaar mist. Je hebt toch het idee dat je efficiënter kunt overleggen als je naast elkaar zit.”

Iedere dag een Skypesessie

Omdat ze onderhoud van sociale contacten belangrijk vindt, belegt Janne van Berlo elke ochtend een uitgebreide Skypesessie met haar team. “Daarmee beginnen we de dag. Enerzijds om onderling af te stemmen wie, wat, wanneer gaat doen, maar ook om even bij te kletsen. Aan het eind van de dag doen we dat nog een keer al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat die laatste sessie er ook wel eens bij inschiet. Om mijn medewerkers te stimuleren, heb ik ze alle drie een wiebelkussen gestuurd. Daar hou je je rug mee recht en dat zit wel zo prettig.”

Architecten in tijden van corona: Janne van berlo

Zorgen voor continuïteit

Zorgen over de continuïteit van Atelier van Berlo heeft ze nog niet. “De constante berichtgeving dat we met z’n allen de volgende crisis in denderen, maakt me onrustig. Ik heb als student de crisis van 2008 meegemaakt en toen hoorde je de hele dag dat je toch nooit een baan zou vinden. Dat vooruitzicht is niet mooi, maar als je naar de geschiedenis kijkt, dan zie dat de creditcrisis architecten ongemeen hard geraakt heeft. Ik betwijfel of het nu net zo erg gaat worden. Tot nu toe gaat alles bij ons nog redelijk door.”

Rol van gemeentes

Wat haar wel zorgen baart, is of het bij de Nederlandse gemeentes blijft doorgaan wat bouw gerelateerde zaken betreft. Zo niet, dan zou dat volgens haar voor flinke vertragingen kunnen gaan zorgen. “In Eindhoven bijvoorbeeld is de gemeente bezig met het opzetten van digitale CRK’s (commissie ruimtelijke kwaliteit, red.) dus dat zou vanaf komende week moeten functioneren. Waar het ons om gaat, is dat de hoogbouwvisie van die stad deze zomer door de gemeenteraad goedgekeurd zou gaan worden. Gaat dat niet door, dan lopen we zomaar een half jaar vertraging op met een van onze projecten.”

Bestemmingsplannen

Dat geldt volgens haar ook voor zaken als wijzigingen van bestemmingsplannen, goedkeuring door Welstand en verlenen van bouwvergunningen. “Als dat soort zaken door de huidige crisis op de lange baan geschoven gaat worden, dan gaan we als architecten flinke vertraging oplopen met onze projecten. Dat kan behoorlijk wat negatieve impact hebben op onze bedrijfsvoering. Overigens vertrouw ik erop dat gemeentes ook op dit vlak hun zaakjes digitaal gaan inrichten zodat ook wij kunnen doorgaan met ondernemen.”

Thuiswerktips

  • Investeer in laptops en een goede thuiswerkplek
  • Knip de dag in drie delen van 4 uur (ochtend, middag, avond) en laat medewerkers zelf bepalen in welke dagdelen ze optimaal functioneren
  • Geef medewerkers het vertrouwen dat ze ook thuis productief kunnen zijn
  • Prik een vast moment op de dag om via Team of Skype even met elkaar te babbelen bij een kop koffie
  • Hanteer ook thuis vaste werktijd
  • Verras medewerkers met een aardigheidje

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.