Architecten in tijden van corona: Lars Courage

Nieuws

Architecten in tijden van corona: Lars Courage

Door: Peter de Winter | 08-04-2020

Bij architect Lars Courage gaat het naar eigen zeggen onwijs goed. Iedereen op het bureau is nog coronavrij. Opschalen naar thuiswerken kreeg binnen een week zijn beslag. Maandag drie weken geleden was het plan nog om vanuit kantoor te blijven werken. Dinsdag meldde een van zijn medewerkers wiens vouw in de zorg werkt dat hij wegens besmettingsgevaar ging thuisblijven en vanaf donderdag werkt iedereen vanuit huis.

“Het was even de vraag hoe dat zou uitpakken, maar ik moet je zeggen dat het momenteel supergoed loopt”, zegt Lars Courage. “Iedereen heeft verbinding met de server en iedereen kan vanuit huis aan de slag. Het heeft me zelfs zo verrast dat we na de coronacrisis zo door blijven gaan. Niet letterlijk zoveel als nu, maar we willen het wel bespreekbaar gaan maken hoeveel uren per week vanuit huis werken wenselijk en haalbaar is. Zelf heb ik inmiddels ervaren hoe fijn het is dat het kantoor niet altijd maar volle bak is. Het pakt voor mij in elk geval positief uit.”

Architecten in tijden van corona: Lars Courage

Vluchtgedrag

Courage doelt daarbij op zijn kantoor aan huis. “Het punt is dat we hier in Apeldoorn met z’n allen op een relatief klein oppervlak zitten. Christine (zijn vrouw, red.) en ik merkten dat we vluchtgedrag gingen vertonen als we geconcentreerd wilden werken. Mijn vrouw verdween dan naar de woonkamer of we zochten een werkplek buiten de deur. Nu bestieren we samen een werkplek voor acht man. Afgelopen tijd kwam er soms iemand in Apeldoorn werken om de volgende dag weer thuis te blijven. Ik denk dat we straks naar een situatie toegaan dat we plek hebben voor acht bij een bezetting van maximaal vier man en dat je per dag intekent of je naar kantoor komt voor overleg of je werk vanuit huis doet. Daarmee kan je de kwaliteit van thuiswerken optimaliseren.”

Dagdelen

“Je kunt acht uur per dag achter elkaar willen werken, maar op het moment dat je met kinderen zit, boodschappen wilt doen of last hebt van een middagdip, lukt dat niet. Wat wel werkt, is de dag opknippen in drie dagendelen: 4 uur ’s ochtends, 4 uur ’s middags en 4 uur ’s avonds. Elke medewerker kan dan voor zichzelf bepalen op welke dagdelen hij optimaal functioneert. Dat geeft m’n medewerkers de ruimte om ’s ochtends en ’s avonds te werken en het middagdeel aan zijn gezin te besteden.”

Investeren in laptops

“Voorwaarden is wel dat je investeert in laptops en een goede thuiswerkplek. Je kunt natuurlijk op een keukenstoel gaan zitten, maar een goede bureaustoel zit veel beter. Daarnaast heeft thuiswerken in mijn optiek als voordeel dat je geconcentreerd kunt doorwerken en niet elke vijf minuten wordt afgeleid; een risico dat op kantoor veel groter is.”

Zijn grootste zorg betreft niet de coronacrisis, maar het met z’n allen aan de gang houden van de economische motor. Persoonlijk mag ik in m’n handjes knijpen als ik zie hoe het hier nu gaat. We draaien tot nu toe prima door. We zullen wel wat verliesuren oplopen omdat we moeten wennen aan Skype en aan Team, maar al met al ben ik blij verrast met hoe snel we de zaak weer op de rit hebben.

Na corona maken we van ons kantoor een ‘Courage Architecture’- hub

Wat ik nog als tip wil meegegeven is dat je een vast moment op de dag plant waarop je met elkaar via Skype een bakkie doet. Hoeft niet elke dag, maar doe het wel regelmatig. Wat ook werkt, is dat je je thuis aankleedt als ging je naar kantoor en vaste werktijden hanteert om het werkritme niet te verliezen. Al met al gaat thuiswerken me steeds beter bevallen. Als het aan mij ligt, gaan we ons kantoor na de crisis transformeren naar een ‘Courage Architecture’- hub, een vaste plek in een netwerk van thuiswerkplekken.”

Thuiswerktips

  • Investeer in laptops en een goede thuiswerkplek
  • Knip de dag in drie delen van 4 uur (ochtend, middag, avond) en laat medewerkers zelf bepalen in welke dagdelen ze optimaal functioneren
  • Geef medewerkers het vertrouwen dat ze ook thuis productief kunnen zijn
  • Prik een vast moment op de dag om via Team of Skype even met elkaar te babbelen bij een kop koffie
  • Hanteer ook thuis vaste werktijd
  • Verras medewerkers met een aardigheidje
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.