Architecten in tijden van corona: Oana Rades

Nieuws

Architecten in tijden van corona: Oana Rades

Door: Peter de Winter | 16-04-2020

Oana Rades, medeoprichter van Shift architecture urbanism uit Rotterdam werkt al een paar weken thuis. Wat zij ontdekte, is dat haar thuiswerkplek bij nader inzien minder ideaal was dan ze dacht. En precies daar ligt volgens haar een nieuwe ontwerpopgave.

Als team samenwerken

Ook iedereen bij Shift architecture urbanism uit Rotterdam is inmiddels vanuit huis aan het werk. Alle pc’s zijn bij de medewerkers thuis afgeleverd en alle files zijn via Dropbox toegankelijk gemaakt. “Dat was eenvoudig te doen, maar waar het om gaat, is hoe je als team verdergaat”, zegt Oana Rades. “We beginnen de dag met een conference call met allemaal. Dat geeft structuur en een sociaal moment. En dat is nodig, want je mist elkaars gezelschap.”

Architecten in tijden van corona: Oana Rades

Minder productief

Thuiswerken gaat volgens haar best, maar je moet niet teveel van jezelf vragen. Je productiviteit is toch anders dan wanneer je elkaar face to face ziet. Soms duurt het langer om iets aan een medewerker uit te leggen. En na vier vijf uur alleen of samen met anderen naar een beeldscherm kijken, ben je het zat. Dan moet je echt iets anders gaan doen om je zinnen te verzetten. Daar komt bij dat onze kinderen van vier en zes ook de hele dag over de vloer zijn. Ook dat heeft effect. Je kunt niet werken als op kantoor en moet leren minder te willen doen op een dag. Het is niet anders op dit moment.”

Goed ontworpen werkplek

Oana Rades bewoont met haar gezin in een riante loft in Rotterdam. “Toen ik samen met mijn partner ons huis ontwierp, maakten we ook een plek voor een kantoor aan huis, bedoeld om in de avonduren in alle rust nog wat werk af te maken. Maar als je zoals nu dag in dag uit thuiswerkt, ontdek je hoe belangrijk een goed ontworpen thuiswerkplek is.”

Loft met open ruimten

“In onze loft staan alle ruimtes in open verbinding met elkaar en dan blijkt ineens dat je in zo’n ruimte toch niet ongestoord kunt Skypen of geconcentreerd kunt werken. Je hoort de kinderen en elkaar en dat geeft meer ruis dan je denkt. Begrijp me niet verkeerd de loft is prachtig, maar we gaan de thuiswerkplek wel op de een of andere manier afsluitbaar maken zodat we in de toekomst alle rust geconcentreerd kunt werken. Die open werkruimte is bij nader inzien dus toch een kleine tekortkoming in het verder heerlijke huis.”

Thuiswerkplek is de nieuwe ontwerpopgave

Oana Rades denkt dat thuiswerkplekken een nieuwe ontwerpopgave voor architecten zijn. “Als deze crisis voorbij is zullen veel meer mensen structureel vanuit huis gaan werken. Maar daar zijn de huidige woningplattegronden niet op ontworpen. Het lijkt me dus een goed idee als we vanaf nu de plattegrond van een woning anders gaan indelen en van een volwaardige, goed ontworpen thuiswerkplek gaan voorzien. Dat is een nog onontgonnen terrein waar we al onze creativiteit op kunnen loslaten.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.