Architecten ontwerpen huis met big data

Nieuws

Architecten ontwerpen huis met big data

Door: Petra Starink | 25-01-2017

Jaarlijks worden er op Funda bijna 1 miljard huizen bekeken, de interactie van alle bezoekers leidt tot big data, waarmee een uniek beeld van de woonwensen van ons land ontstaat. Funda heeft architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs gevraagd om op basis van deze inzichten een huis te ontwerpen. Een huis waarin droom, wens en realiteit samen komen: het funda Huis.

De serieuze huizenzoeker op Funda kijkt naar vrijstaande woningen, terwijl in werkelijkheid rijtjeshuizen het meest verkocht worden. Zowel de dromer als serieuze zoeker wil ruimte. Dromen, wensen en realiteit liggen dan ook ver uit elkaar. Jurriaan van Gent, data-analist bij Funda: “Mensen zijn in hun zoektocht op Funda blijkbaar groter aan het kijken dan wat haalbaar is. We vonden het interessant om een stap verder te gaan: kun je wens met werkelijkheid verenigen? En hoe maak je dat visueel? We zijn onze data als bouwstenen gaan gebruiken. Het leuke daarvan is dat data minder abstract is dan we denken. Je kunt er gewoon een huis mee ontwerpen.”

Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs

Jeroen Atteveld van Heren 5 architecten en Dingeman Deijs van Dingeman Deijs Architects hebben ‘ruimte en vrijheid’ als uitgangspunt voor het ontwerp van het Funda Huis genomen. Deijs: “Wat we belangrijk vinden is vooral een gevoel van ruimtelijkheid. Dat gevoel zit in andere dingen dan alleen in het aantal vierkante meters woon- of perceeloppervlakte. De ruimtelijke kwaliteiten van een kasteel zijn als uitgangspunt genomen en dat toegepast op een rijtjeshuis.”

Ruime lichte woning

Het Funda Huis is aan de ene kant herkenbaar als rijtjeshuis, met drie verdiepingen, puntdak en dakkapel, en aan de andere kant verrassend anders. Er is een open overloop en een trap die door het huis meandert en alle vertrekken met elkaar verbindt. Zo wordt er van alle kanten daglicht binnengehaald en ontstaan er spannende doorzichten tussen de vertrekken waardoor er een ruime, lichte woning ontstaat. Ook het aanzicht van het Funda Huis is anders dan we gewend zijn. De voorgevel is dichter gemaakt, voor meer privacy, terwijl de achterkant van het huis open is, met hoge dubbel openslaande deuren naar de achtertuin.

Bijzonder karakter

De dikke muren die zo typerend zijn voor een kasteel worden in het Funda Huis ingezet om keuken, kastruimte, badkamer en slaapkamers een plek te geven. Er is een royale, open leefruimte van twee verdiepingen hoog en een inhoud van 145m3. De overige ruimtes, zoals de slaapkamers, zijn kleiner dan in de reguliere rijtjeshuizen. Ze behouden hun functie, maar zijn kleiner van opzet en hebben stuk voor stuk een bijzonder karakter, zoals de bedstee, de torenkamer en het inloopbad.

Het is belangrijk om te blijven luisteren naar de woonwensen van de Nederlander en te innoveren op woonconcepten. Met het Funda Huis willen we de discussie openen over hoe de Nederlander wil wonen en welke rol big data daarbij kan spelen, aldus Jeroen Atteveld, architect.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
4 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.