Architecten over de hele wereld bundelen kennis

Architecten over de hele wereld bundelen kennis

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-01-2010

Honderden (toekomstige) architecten over de hele wereld bundelen kennis
De bedenkers van Sustainable Dance Club en Hybrid Tuktuk presenteren het nieuwe Wow! Project: Open Source House. Open Source House heeft als doel om de kwaliteit en duurzaamheid van woningbouw structureel te verhogen en daarmee de kwaliteit van leven van haar bewoners te verbeteren. De uitdaging is om voor 2020 meer dan honderduizend duurzame huizen te hebben gebouwd. Op 15 januari start dit project met een internationale design competitie voor (toekomstige) architecten.

Open Source House geeft (toekomstige) architecten en andere geïnteresseerden de mogelijkheid om hun eigen duurzame huis te ontwerpen. Honderden internationale architecten en studenten doen mee en geven middels hun eigen ideeën een bijdrage aan de competitie. Het winnende ontwerp zal als een pilot project gebouwd worden in Ghana. Met andere woorden: het ontwerp van duurzame huisvesting door een student of architect kan uiteindelijk staan als een huis! En zal de levensstandaard verbeteren van de mensen die het echt nodig hebben.


Betaalbare huizen
De middenklasse in lage-lonen landen groeit snel en steeds meer mensen verhuizen naar de stedelijke gebieden. Dit resulteert in een grote vraag naar betaalbare huizen. Het grootste probleem is echter dat de bestaande huizen niet betaalbaar zijn, niet duurzaam en van zeer lage kwaliteit. Hier komen (toekomstige) architecten met een oplossing. Open Source House is gebaseerd op 8 principes. Voorbeelden hiervan zijn: de huizen moeten modulair zijn, bruikbaar voor locale implementatie, gebruik van locale materialen en uitbreidbaar voor de toekomstige bewoners.

Op 15 januari 2010 zal de competitie van start gaan en op 28 januari presenteert Open Source House zich op Gevel in Ahoy. Tot 17 mei 2010 heeft iedereen de gelegenheid om zijn ontwerp in te sturen. Na deze vier maanden zal het winnende ontwerp gebouwd worden als een pilot project in Ghana. Tevens zullen na de competitie alle ontwerpen openbaar worden op het Open Source platform. Door het platform wordt de Open Source House kennis gedeeld met de hele wereld.Het doel van dit platform is om de toekomstige huiseigenaren keuze, kennis en diversiteit te bieden.

Open Source House is een initiatief van Enviu – innovators in sustainability – en Vincent van der Meulen.     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.