Architecten presenteren ontwerp terminal Schiphol

Nieuws

Architecten presenteren ontwerp terminal Schiphol

Door: Petra Starink | 27-07-2017

Schiphol breidt de luchthaven de komende jaren flink uit met een nieuwe pier en nieuwe terminal. Vijf internationale architectenbureaus presenteerden deze week aan een jury van specialisten hun ontwerp voor de uitbreiding. begin september maakt de jury bekend welk bureau de opdracht krijgt.

Nieuwe terminal

De nieuwe terminal is een uitbreiding van de bestaande terminal van Schiphol en wordt aangebouwd aan vertrek- en aankomsthal 1. Door het aan elkaar te bouwen, houdt Schiphol vast aan het één terminal concept. Daardoor bevinden alle faciliteiten zich onder één dak. De laatste keer dat Schiphol de terminal permanent uitbreidde, was in 1993 met de huidige vertrek- en aankomsthallen 3 en 4.

Internationale architectenbureaus

De architectenbureaus die Schiphol zich kwalificeerden via een tender om hun ontwerp te presenteren zijn Kaan Architects in samenwerking met Estudio Lamela en ABT, UNstudio samen met HOK en Arup, MVRDV met KPF en Meinhardt, O.M.A. samen met WSP I Parson Brinckerhoff en S.O.M. samen met ADPI.

Duurzaam en toekomstbestendig

De ambities van Schiphol voor de nieuwe terminal zijn om een nieuwe standaard neer te zetten voor de luchtvaart. De  nieuwe terminal moet het DNA van Schiphol omarmen, tegelijk moet er aandacht zijn voor het persoonlijke karakter van de luchthaven in combinatie met een zeer efficiënt proces. Daarnaast moet de nieuwe terminal duurzaam en toekomstbestendig zijn, waarbij het de nieuwste digitale mogelijkheden moet bieden.

Jury

De jury bestaat uit Ginger Evans (Commissioner Chicago Department of Aviation, O’Hare International Airport), Mark Husser (managing partner Grimshaw Architects), Hans de Jonge (Real Estate expert en emeritus professor), Maurits Schaafsma (Senior Aviation Urban planner, Schiphol), Gerard Geurtjens (Project Director, Schiphol), Stefan Langerak (Senior Procurement Manager, Schiphol) en Bernardo Gogna (Capital Programme Director, Schiphol.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.