Architecten presenteren visie bibliotheek

Architecten presenteren visie bibliotheek

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-05-2008

Zeven architectenbureaus zijn geselecteerd voor de nieuwe ‘Bibliotheek++’ naast Utrecht Centraal Station: B.I.G., 3XN, Claus en Kaan, VMX, RAPP+RAPP, SeARCH en dok architecten. Een tentoonstelling in de huidige Centrale Bibliotheek toont de zeven verschillende visies op het gebouw. Maandag 26 mei opende wethouder Harm Janssen de tentoonstelling. De visies staan ook op de website cu2030.nl. Half juli is bekend welke architect het gebouw daadwerkelijk mag gaan ontwerpen.

Meer dan boeken
Het nieuwe gebouw wordt geen klassiek ‘bewaarhuis van boeken’. Door de toevoeging van verschillende culturele organisaties zoals Artplex (filmgerelateerd uitgaan), Kunstuitleen en mogelijk het Utrechts Centrum voor de Kunsten wordt het dè plek in Utrecht voor informatie, verdieping, ontspanning en ontmoeting. Natuurlijk kun je hier nog steeds boeken, cd’s en kunst lenen. Maar je kunt ook gamen, een lezing of debat bijwonen, een film kijken, een kop koffie drinken of een hapje eten.

Het gebouw biedt ruimte aan circa 120 appartementen, parkeergelegenheid en fietsenstallingen. Het komt aan het Smakkelaarsveld te liggen, de bussen en mogelijk de trams rijden straks letterlijk dóór het gebouw heen.

Blikvanger
De uitdaging is een gebouw te ontwikkelen dat letterlijk en figuurlijk tot ‘de verbeelding’ spreekt. Het moet een belangrijk herkenningspunt worden in het Stationsgebied en een echte architectonische blikvanger. Wethouder Harm Janssen is bij met de selectie van architecten: “Het is een mooie mix tussen grote bureaus die gerenommeerde projecten op hun naam hebben staan en de wat jongere, onbekendere bureaus.” Het selecteren van de juiste architect is een belangrijke stap in de voorbereiding van de nieuwbouw.

De architecten
De zeven architecten zijn geselecteerd door een deskundige jury, onder aanvoering van de bekende architect en voormalig bouwmeester van Vlaanderen, Bob van Reeth. De bureaus 3XN (bekend van onder andere het Muziekgebouw aan het IJ) en B.I.G. (bekend van de Nationale Bibliotheek in Praag) komen uit Denemarken; de overige architectenbureaus zijn van Nederlandse bodem. DOK (van Liesbeth van der Pol) heeft onder andere een nieuwe mediatheek in Delft ontworpen, Claus en Kaan is bekend van de nieuwe Utrechtse brandweerkazerne en VMX van de nieuwbouw voor de Willem Arntzstichting. Rapp+Rapp heeft het woongebouw ‘Chicago’ in Amsterdam ontworpen en SeARCH, van Bjarne Mastenbroek, heeft zijn stempel gedrukt op ‘scherf 13’ in Leidsche Rijn.

Selectieproces
Het nieuwe gebouw moet een plek worden waar verschillende groepen mensen zich prettig voelen en graag komen. Daarom vindt de gemeente het belangrijk om de inwoners van Utrecht op verschillende momenten te betrekken bij het ontwerp en de invulling van het gebouw. Dat begint nu al. Iedereen kan tot 22 juni via een reactieformulier dat bij de tentoonstelling ligt, of via de website, een reactie geven op de visies van de zeven architecten.

De jury betrekt de mening van het publiek bij het selectieproces. Zij leggen hun advies voor aan het college van burgemeester en wethouders, die naar verwachting half juli een besluit neemt. In het najaar 2008 vindt besluitvorming plaats in de gemeenteraad, waarna de definitieve opdracht wordt verstrekt aan de architect en het ontwerpproces kan starten. Naar verwachting opent de nieuwe bibliotheek eind 2012.

Locatie: Smakkelaarsveld
De locatie Smakkerlaarsveld wordt helemaal opnieuw ingericht. Het wordt een levendige, groene en open ruimte. Het water langs het Smakkelaarsveld, de Leidsche Rijn, komt in verbinding te staan met de herstelde Catharijnesingel. Vanaf het terras aan het water zie je bootjes die richting binnenstad of Munt varen.

Tentoonstelling
De tentoonstelling met de visies van de zeven architecten vindt u in de Centrale Bibliotheek (Oudegracht 167) tussen 26 mei en half juli. Openingstijden: maandag van 13.00 – 21.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 11.00 – 18.00 uur, donderdag van 11.00 – 21.00 uur, zaterdag van 10.00 – 17.00 uur. Ook op de website www.cu2030.nl staat vanaf 26 mei uitgebreide informatie over de visies.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.