Architecten zien tekenen van economisch herstel

Architecten zien tekenen van economisch herstel

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-10-2009

Architecten zien tekenen van economisch herstel. Dat blijkt uit de Bouwbarometer van Bouwkennis over het vierde kwartaal. De omzetten liggen in de bouwsector echter nog altijd lager dan een jaar geleden. Voor het vierde kwartaal van 2009 zijn de verwachtingen echter overwegend positief. Vooral aan het begin van de keten zijn er tekenen van herstel.

Ruim eenderde van de bedrijven had in het derde kwartaal van 2009 een lagere omzet dan in dezelfde periode in 2008, terwijl slechts 17% een hogere omzet realiseerde. Per saldo heeft een op de vijf bedrijven een lagere omzet in het derde kwartaal van 2009 ten opzichte van een jaar eerder.

Herstel
Het herstel is het best zichtbaar in de GWW-sector. In vergelijking met de twee voorgaande kwartalen zien in het derde kwartaal van 2009 minder bedrijven hun omzet dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Onder architecten, installateurs en aannemers GWW is een sterke verbetering zichtbaar. Bij deze percentages wordt teruggekeken op het derde kwartaal van 2008.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de bouwnijverheid destijds een gezonde omzetgroei noteerde van 11%. De ontwikkelingen in het derde kwartaal van 2009 wijzen er daarom op dat de omzet in de bouwnijverheid in de breedte aantrekt en de weg omhoog heeft ingeslagen.

Omzetverwachting schommelt
De omzetverwachtingen aan het begin van de keten zijn positiever. Per saldo verwacht 4% van de architecten een omzetdaling tegenover 26% in het voorgaande kwartaal. Dit is een signaal dat de activiteiten aan het begin van de pijplijn langzamerhand weer op gang komen.

Deze ontwikkeling is ook zichtbaar in de gemiddelde orderportefeuille van architecten. In het derde kwartaal van 2009 is deze met 0,8 maanden gegroeid ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Orderportefeuilles stabiel
Voor het vierde kwartaal hebben architecten de beste verwachtingen voor de orderportefeuille. Voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2008 is de verwachting van architecten per saldo niet meer negatief. Naast de kans dat overheidsinvesteringen verder groeien, hebben veel architecten de resultaten van de crisis vroeg gevoeld.

Het merendeel van de bureaus heeft daarom inmiddels maatregelen genomen, bijvoorbeeld in het personeelsbestand, waardoor ze beter gewapend zijn tegen effecten van de recessie. Aan het begin van de pijplijn is het effect van het aantrekken van de economie daarnaast als eerste merkbaar.

Onzeker na bouwvak
In het derde kwartaal bleek dat veel partijen onzeker waren over de periode na de bouwvak. Lopende projecten zijn grotendeels afgerond, terwijl er weinig nieuwe opdrachten binnenkomen. De verwachtingen voor de omzet en orderportefeuille waren daarom somber.

Uit de nieuwe Bouwbarometer blijkt dat er ook na het zomerreces meer bedrijven zijn die in het derde kwartaal een lagere omzet boekten dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Deze groep wordt bouwbreed wel kleiner. Voor het vierde kwartaal zijn de omzetverwachtingen daarnaast nog negatief. Ook deze naderen bij diverse marktpartijen echter per saldo de belangrijke nulgrens.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.