Jonge architecten ontwerpen zuidwand Nieuwe Markt Groningen

Nieuws

Jonge architecten ontwerpen zuidwand Nieuwe Markt Groningen

Door: Jacqueline Knudsen | 11-11-2013

Vrijdag 8 november is bekendgemaakt dat vier jonge Groninger architecten de bebouwing zullen ontwerpen aan de zuidzijde van de Nieuwe Markt in Groningen. De vier zijn afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in Groningen. Vrijdag presenteerden ze hun voorlopig ontwerp. Ze worden begeleid door architect Rob Hendriks van DAAD architecten, die er ook voor zorgt dat de ontwerpen goed op elkaar aansluiten. Na een selectieprocedure voor jonge architecten, zijn de opdrachten gegund aan Ben van der Meer, Klaas Jan Geertsema, Buddy de Kleine en Erik Roerdink. De vier percelen aan de zuidzijde van de Nieuwe Markt liggen tegen de achterzijde van de Poelestraat, zie de blauwe omlijning op de afbeelding. Beneden komen commerciële functies en boven appartementen. Het definitief ontwerp voor de zuidwand van de Nieuwe Markt moet in december 2013 klaar zijn.

Forumproject

Het project is onderdeel van het Forumproject, dat tot nu toe bestaat uit drie onderdelen: het gebouw van het Groninger Forum zelf, dat wordt gebouwd naar ontwerp van NL architects, het sociëteitsgebouw Vindicat aan de oostkant van de Grote Markt (ontwerp DeZwarteHond) en de nieuwbouw aan de zuidzijde van de Nieuwe Markt, die direct achter de Grote Markt ligt, en straks het plein is rondom het Forumgebouw.
Gebouw Vindicat zal begin 2014 worden opgeleverd, de andere twee projecten volgens de huidige planning eind 2016. Wanneer studentenvereniging Vindicat naar de nieuwbouw verhuisd is, kan de oostwand van de Grote Markt, met het oude gebouw van Vindicat, worden afgebroken. Hier zal een nieuwe verbinding komen tussen de Grote Markt en de Nieuwe Markt. Dit is het laatste programmaonderdeel van het Forumproject en moet nog invulling krijgen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.