‘Architectenaanhetij’ behalen eervolle vermelding

‘Architectenaanhetij’ behalen eervolle vermelding

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-02-2010

Net voor het einde van het 400ste jubileumjaar van de band tussen New York en Nederland werd bekend dat architecten Hans Schepman en Alain-Celest de Buck (Architectenaanhetij) een eervolle vermelding hebben behaald met hun inzending ‘Stairway to Heaven’ voor de prijsvraag van het Peace Pentagon in New York (peacepentagoncompetition.org). Eerder in 2009 behaalde Architectenaanhetij al een ‘Special Issue’ voor de ideeenprijsvraag World Sustainability Centre op de afsluitdijk.

Het markante, door architect Louis A. Scheinart ontworpen gebouw op de hoek van Lafayettestreet en Bleeckerstreet, waarin het Peace Pentagon gehuisvest is, voldoet niet meer aan de hedendaagse functionele en bouwkundige eisen. Gevraagd werd een voorstel te doen voor nieuwbouw of renovatie. ArchitectenaanhetIJ besloot het historische pand te renoveren.

Het nieuwe plan moest niet alleen weer plaats bieden aan de verschillende organisaties die momenteel plaats hebben in het Peace Pentagon, het moest ook een ontmoetingsplek worden voor de buurt. Daarnaast werd gevraagd na te denken over duurzaamheid en het genereren van nieuwe inkomsten.

Het ontwerp geeft antwoord op de gestelde vragen. De typerende gevel van het gebouw wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat en daarin wordt een nieuwe glazen doos geplaatst. Een plattegrond die geen enkele m2 onbenut laat en maximale opbrengsten genereert door het winkeloppervlakte te vergroten, krijgt een bijzondere Book-Alley store, een restaurant met dakterras en een congreszaal die extern te verhuren is. De bookstore doet tevens dienst als expositieruimte voor de organisaties van het Peace Pentagon. Ook wordt de kelder uitgebreid en aan het metrostation gekoppeld waardoor een extra etalage ontstaat.

Met behulp van warmtewisselaars geintegreerd in de nieuwe dubbele glazen gevel wordt de lucht uit het metrostelsel gebruikt voor koeling en opwarming van het gebouw. Een reservoir voor hemelwater is aangesloten op een grijswaternet, en verder zorgen ook zonnecollectoren voor de nodige energie. De nieuwe glazen gevel wordt verder voorzien van lamellen met LED verlichting ten behoeve van reclame.

Het gebouw kan door de nieuwe functies en dubbele gevel beter communiceren met de omgeving. Hierdoor krijgen de organisaties en hun activiteiten meer bekendheid en kunnen ze onder betere omstandigheden hun werk doen. In een Metropool als New York zijn het deze kleine pareltjes tussen de hoogbouw die verwijzen naar de historie van de stad en voor een bijzondere verrassingen zorgen.

Op 23 februari as. zullen de prijswinnaars in het Centre for Architecture hun inzendingen aan het publiek presenteren. Vanaf 1 maart worden de winnende ontwerpen op diverse locaties in New York tentoongesteld.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.