Architectencollectief De Toeverlaat begeleidt bewoners Gronings aardbevingsdorp

Nieuws

Architectencollectief De Toeverlaat begeleidt bewoners Gronings aardbevingsdorp

Door: Petra Starink | 01-07-2019

Het noordelijke architectencollectief De Toeverlaat heeft de aanbesteding gewonnen om de bewoners van het door aardbevingen getroffen dorp Overschild bij te staan. Het is geen ontwerpopdracht maar om een adviserende rol in de transformatie van het dorp. De bewoners staan centraal. De Toeverlaat inventariseert hun wensen en ideeën, schetst de mogelijke perspectieven en maakt deze inzichtelijk.

Aardbevingsbestendig bouwen

Gemeenschappelijke thema’s worden in kaart gebracht om in groepen de krachten te bundelen. Bijvoorbeeld over duurzaamheid, hergebruik van materialen, keuze voor gezamenlijke aannemer of ontwerper of aardbevingsbestendig bouwen in typisch Gronings metselwerk.

Aanpak van bovenaf

BNA-voorzitter Nathalie de Vries: “Dit is een keerpunt in de aanpak van de aardbevingsproblematiek waar wij als BNA met de noordelijke architectenbureaus al langer voor pleiten. Geen technocratische aanpak meer waarin instanties van bovenaf per huis bepalen welke maatregelen moeten worden genomen. Gemeenschappen worden nu namelijk op die manier uiteen gedreven waardoor bovendien de ruimtelijke kwaliteit van de Groninger dorpen dreigt te verdwijnen. Het is goed dat de regie nu komt te liggen bij de woningeigenaar zelf, waarmee nieuwe sociale cohesie wordt gecreëerd en het bewustzijn wordt vergroot over de rol en plek van de woning in zijn omgeving en de ruimtelijke kwaliteit van het dorp juist kan worden behouden en zelfs worden versterkt.”

Witboek van aardbevingsveilige gebouwen

BNA is voorstander van een bewonersgerichte aanpak met aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit en heeft eerder al een witboek van aardbevingsveilige gebouwen uitgebracht en een architectenpool gepresenteerd. De Toeverlaat komt hieruit voort en bestaat uit tien partners van noordelijke architectenbureaus. Aan de begeleiding van de bewoners van Overschild werken de volgende zes architecten: Rob Hendriks (DAAD Architecten), Paul van Bussel (De Unie architecten), Tjalling Zondag (Zofa), Allart Vogelzang (Vector-i architecten), Arnold Venema (VDP Architecten) en Jochem Koster (Specht architecten).

Hier meer informatie over het BNA-witboek en de Architectenpool

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.