Architecten|en|en ontwerpt ceremonieel gebouw

Actualiteiten, Nieuws

Architecten|en|en ontwerpt ceremonieel gebouw

Door: Petra Starink | 10-02-2016

Op de begraafplaats De Utrecht in Hilvarenbeek komt Portaal ‘de 8’, een ceremonieel gebouw naar ontwerp van architecten|en|en. Het gebouw symboliseert oneindige verbintenis en kracht. Een heuvel vormt het basement van het ontwerp. Deze verhoging in het landschap ritualiseert de plek en huisvest de basale onderdelen van het programma zoals kantoor, kantine en opslag.

De ceremoniële plek is een centrale open ruimte bovenop de heuvel waar omgeving en kosmos met elkaar verbonden zijn. De plek voor het afscheidsritueel wordt in het ontwerp afgebakend met een landschappelijk bank. Dit landschappelijke meubel organiseert het gemeenschapsgevoel en richt de blik naar elkaar. De markering van de rituele plek wordt verzorgd door een conisch hoed die door middel van haar ribben ruimtelijk gedefinieerd wordt. Ze vormt een baken in het bos en markeert de plek op de heuvel. Mystiek licht valt door het hooggeplaatst oog en kleurt het interieur. De houten bekleding van de buitenhuid geeft het gebouw een natuurlijke identiteit die past in een bos.

Grote glasgevel

De ondersteunende ruimtes gelegen in de heuvel worden met een grote glasgevel verbonden aan het voorplein. Deze wordt omkaderd door keermuren die het organisch vormgegeven plein een duidelijke begrenzing geven. Vanuit het plein richt zich een trap recht naar de ingang van de ceremoniële ruimte op de heuvel. Een alternatieve route naar deze verhoogde entree is de wandeling door het bos om het bouwwerk heen. De onder en boven ruimte worden intern verbonden met een bijzondere trap, die met haar mystieke bovenlicht de bijzonderheid van de erboven gelegen rituele ruimte verraad.

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 15 begraafplaatsen die natuurgraven aanbieden. Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ maakt deel uit van landgoed ‘De Utrecht’ in Hilvarenbeek. Het landgoed dankt zijn naam aan levensverzekerings-maatschappij ‘De Utrecht,’ die 2500 hectare ‘woeste grond’ aankocht in 1899 om deze te ontginnen en te exploiteren als landgoed.

Recyclebare materialen

Op de begraafplaats wordt tot 2076 begraven, daarna wordt het gebied beheerd als een regulier natuurgebied. De voorzieningen die nodig zijn voor de functie van natuurbegraafplaats worden dan verwijderd. Portaal ‘de 8’ wordt na het sluiten van de natuurbegraafplaats ‘overgedragen’ aan de natuur. Dit kan zonder schade voor het milieu, omdat het portaal is gebouwd volgens de principes van ‘The Natural Step,’ met afbreekbare en recyclebare materialen.
Naar verwachting wordt Portaal ‘de 8’ eind 2017 opgeleverd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.