Architectengroep Nederweert in de prijzen

Architectengroep Nederweert in de prijzen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-12-2007

De Architectengroep Nederweert in Budel heeft de VKG Architectuurprijs gewonnen voor het ontwerp van het woonzorgcomplex Domus Bona Ventura. De VKG Architectuurprijs prijs is bestemd voor projecten waarin kunststof kozijnen, ramen en deuren een belangrijke rol spelen.

Het Woonzorgcomplex Domus Bona Ventura is gebouwd in opdracht van Woningvereniging Nederweert. Het complex telt 72 zorgwoningen, verdeeld over drie woonlagen inclusief parkeergarage voor 84 auto’s en bergingen in het souterrain.

De jury van de VKG Architectuurprijs was onder de indruk van de “zorgvuldig, haast ambachtelijk vormgegeven kozijnen. Op deze wijze toegepaste kozijnen, ramen en deuren van kunststof geven de gevel extra cachet. De in een klassieke boog gemetselde rollaag sluit prachtig aan op de bovendorpel van de samengestelde lamellenkozijnen. Dit project is het bewijs dat kunststof een volwassen alternatief vormt voor andere traditionele bouwmaterialen.”

Klassieke bogen
De Architectengroep Nederweert is een samenwerkingsverband van Houtappels Projecten Nederweert en Saanen & Knoups Architecten te Budel. Van dit laatstgenoemde bureau was architect Rob Meuwissen nauw betrokken bij de totstandkoming van het project: “Wij zijn zeer ingenomen met de prijs. Ons ontwerp voorziet onder meer in klassieke bogen en zogenoemde estra’s in de gevel, en dan denk je eerlijk gezegd niet direct aan kunststof kozijnen.”

“Wij waren aangenaam verrast dat dit materiaal perfect kon worden toegepast. De woningcorporatie is uiteraard altijd op zoek naar duurzame en onderhoudsarme producten. Wij hebben dan ook in overleg met de opdrachtgever gekozen voor kunststof en zijn erg blij dat die keuze nu is bekroond met deze prijs.”

Boulevard
Het Haagse bureau KOW Architectuur legde beslag op de tweede plaats, met het ontwerp voor het project ‘Boulevard’ in Enschede. Dit project bestaat uit vijf gebouwen, gegroepeerd rond een groene binnenhof. Er komen in totaal 168 luxe appartementen, enkele winkelruimtes in de laagbouw, en een observatieruimte op de bovenste verdieping.

De jury vindt de architectuur van Boulevard “een aanvulling op de nieuwbouw rond het vernieuwde Van Heekplein. Het monumentale ontwerp leent zich uitstekend voor de toepassing van kunststof gevelelementen. De goede isolerende eigenschappen, evenals de uitstekende wind- en waterdichtheid van de toegepaste kozijnen komen in combinatie met het onderhoudsarme karakter goed tot hun recht.”

Gestapelde bouw
De derde prijs werd toegekend aan EGM Architecten in Dordrecht. Zij ontwierpen een appartementengebouw in Amstelveen. Dit is een project uitgevoerd in gestapelde bouw met een opvallende vorm en een gemeenschappelijk atrium.

Bij dit project was de jury gecharmeerd van de architectonische toepassing van kunststof kozijnen. “De grijze kunststof kozijnen bevorderen de eenheid tussen de verschillende materialen in de gevel. De kozijnen, ramen en deuren zijn op verzorgde wijze gedetailleerd in de gevel.”

Eervolle vermeldingen waren er voor Martini Architecten in Groningen (34 woningen in Harkstede) en het Heerlense bureau AGS Architecten en Planners (410 studentenwoningen in Nijmegen).

Meer over de VKG Architectuurprijs

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.