Architectenselectie cultuurcluster Zutphen abrupt ten einde

Architectenselectie cultuurcluster Zutphen abrupt ten einde

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 19-03-2015

Bierman Henket architecten krijgt de opdracht voor het nieuwe cultuurcluster aan ‘s-Gravenhof in Zutphen, nadat twee van de drie architecten, Hans van Heeswijk architecten en Attika Architekten, zich hebben teruggetrokken uit de aanbesteding.

De drie architectenbureaus die meedongen in de architectenselectie hadden in een gezamenlijke brief de gemeente verzocht om aan de wettelijke eisen te voldoen ten aanzien van een redelijke vergoeding voor een schetsontwerp – dit zou kosteloos moeten – en het behoud van het intellectueel eigendom – dit zou overgedragen moeten worden aan de gemeente.

De gemeente heeft daarop gesteld dat de architecten geen schetsontwerp hoeven aanleveren, maar hun visie op de opgave moeten verbeelden op één A3-blad en deze moeten toelichten in maximaal vier A4-tjes. Met deze aanpassing van de offerteaanvraag werd voor Bierman Henket architecten in voldoende mate aan de bezwaren tegemoet gekomen. De twee andere architectenbureaus hebben ervoor gekozen uit de selectieprocedure te stappen. In de uiteindelijke beoordeling scoorde Bierman Henket op alle criteria goed en is gekozen als architect voor het nieuwe cultuurcluster.

Lees een uitgebreide reconstructie over de aanbesteding in de Stentor van woensdag 18 maart.

Op de foto: Het nieuwe cultuurcluster moet in het gebouwencomplex komen ten zuiden van het stadhuis van RAU architecten 1994-99.

Gerelateerd: meer weten over auteursrecht?

In ArchitectuurNL schrijft advocaat Ruby Nefkens in 2015 een rubriek over intellectueel eigendom en auteursrecht met betrekking tot architectuur. Volgende week verschijnt het magazine ArchitectuurNL 02, met haar artikel Morele rechten, daarin schrijft ze o.a. “Zelfs als de architect het auteursrecht heeft overgedragen, dan behoudt hij (of zij) daar zeggenschap over. Deze ‘persoonlijkheidsrechten’, ook wel morele rechten genoemd, zijn bedoeld om de reputatie van de architect te beschermen en niet aan de haal te gaan met zijn werk.”

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.