Architectenselectie voor bibliotheek Utrecht

Architectenselectie voor bibliotheek Utrecht

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-02-2008

De openbare inschrijving voor de architectenselectie van het nieuwe multifunctionele gebouw op het Smakkelaarsveld is gestart. Naast de Centrale Bibliotheek, die nu aan de Oudegracht zit, krijgen ook andere culturele organisaties een plek in dit gebouw. Hierover vinden gesprekken plaats met onder andere het nieuwe filmhuis Artplex en het Utrechts Centrum voor de Kunsten.

Ook komen er woningen en parkeerplaatsen in het gebouw. Het selecteren van de juiste architect is de eerste en belangrijke stap in de voorbereiding van de nieuwbouw. Deze moet eind 2012 klaar zijn.

Het ambitieniveau is hoog: de bibliotheek moet een belangrijk herkenningspunt worden in het Stationsgebied. Net zoals het nieuwe Muziekpaleis. Het is dan ook de bedoeling dat beide gebouwen straks gevoelsmatig bij elkaar gaan horen. En daarvoor is volgens de gemeente Utrecht een tot de verbeelding sprekend gebouw nodig. Er wordt dus veel aandacht besteed aan de selectie van een architect. Inwoners krijgen in een vroeg stadium de gelegenheid hun mening te geven over het nieuwe gebouw.

Selectieproces
Tot 10 maart kunnen architecten zich inschrijven. Op www.aanbestedingskalender.nl staat alle informatie. Een jury kiest eind maart uit alle inzendingen vijf tot maximaal zeven architectenbureaus. De voorzitter van de jury is de gerenommeerde architect en voormalig Rijksbouwmeester van Vlaanderen, Bob van Reeth. De rest van de jury bestaat uit wethouder Harm Janssen, Michelle Provoost (architectuurhistoricus), Bert Dirrix (stedenbouwkundige), Edwin Oostmeijer (projectontwikkelaar) en vertegenwoordigers van de betrokken instellingen.

De geselecteerde architectenbureaus wordt gevraagd een visie te ontwikkelen. Deze visie presenteren zij in mei aan de jury en in een openbare bijeenkomst. Er komt daarnaast een presentatie van de visies in de bibliotheek en op hun website. Hoe dit alles er precies uit gaat zien, wordt nog uitgewerkt. De jury betrekt de mening van de inwoners bij het selectieproces en het advies aan het college van burgemeester en wethouders. Naar verwachting neemt de gemeenteraad na de zomer van 2008 een besluit over het programma voor de nieuwbouw. Dan is ook duidelijk welke architect het gebouw gaat ontwerpen.

Locatie
Het nieuwbouwproject ligt aan het Smakkelaarsveld. Deze locatie, vlak naast het spoor, is een prominente plek binnen het Stationsgebied.Het is daarnaast een belangrijk verkeerskundig knooppunt van het openbaar vervoer.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.