Architectenwensen in Architectuurvisie Plasterk

Architectenwensen in Architectuurvisie Plasterk

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-07-2008

De Bond van Nederlandse Architecten ondersteunt van harte het architectuurbeleid zoals dat is uiteengezet in de Architectuurvisie `Een cultuur van ontwerpen’, die deze week door de regering aan de Tweede Kamer werd aangeboden.

De Bond van Nederlandse Architecten is verheugd dat er zo veel van haar input is overgenomen. Belangrijkste onderdeel is de erkenning dat ontwerpers een grotere rol moeten krijgen bij ruimtelijke projecten van het Rijk.

De reden: Architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten leveren een belangrijke bijdrage aan een mooie en goed leefbare omgeving.

Samenhang
Met de grotere rol voor ontwerpers wil het Rijk bereiken dat meer samenhang komt bij ruimtelijke projecten – zoals wonen, infrastructuur en bedrijventerreinen. Het ontwerp zal eerder in het besluitvormingsproces en op een hoger schaalniveau (rijkswegen en stedenbouw van regio tot buurt) als sturend instrument moeten worden gebruikt. Hoe dit praktisch gerealiseerd kan worden staat nog ter discussie.

De BNA heeft intensief gelobbyd voor de bijstelling van geïntegreerde aanbestedingscontracten en Europese aanbesteedregels, voor de erkenning van het kwaliteitsinstrument welstandstoetsing en voor de bevordering van goed opdrachtgeverschap. Dit alles om het belang aan te geven van kwalitatief goede ontwerpen voor de toekomstige inrichting van Nederland. Het opnemen van deze issues, en de grotere rol die ontwerpers toebedeeld krijgen in de nota Architectuurvisie is dus een grote stap vooruit.

De BNA zal ook nauw betrokken blijven bij de uitvoering van het beleid.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.