Architectonische oplossing voor parkeergarage

Architectonische oplossing voor parkeergarage

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-10-2010

Rotterdam heeft sinds zondag een volautomatische openbare parkeergarage. Parkeergarage Insulindeplein heeft een bijzonder architectonisch vormgegeven ingangsgebouw. Vanuit deze bovengrondse entree zorgt een ‘parkeerrobot’ dat elke auto onder de grond wordt geparkeerd nadat de eigenaar veilig uit zijn auto is gestapt. Het ontwerp is van Architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam.

Bij deze en de tweede entree is voor de veiligheid een transparante gevel toegepast die vanuit de garage zicht biedt op het plein en omgekeerd. De volledig glazen gevel heeft een subtiel spiegelend effect waardoor het dak lijkt te zweven. Overdag is het gebouw hierdoor één met haar omgeving, ’s avonds is het gebouw volledig transparant en goed verlicht waardoor de auto’s ook dan op een sociaal veilige manier ondergronds kunnen worden geparkeerd.

Leefbaarheid
De parkeergarage onder het Insulindeplein vergroot de kwaliteit van de openbare ruimte. Door de garage ondergronds te realiseren, staan er minder auto’s in de straten en is er bovenop de garage ruimte voor een plein met groen- en speelvoorzieningen, waardoor kinderen uit de buurt een plek hebben om te spelen.

Besparing
Naast het optimale gebruik van de beschikbare ruimte heeft deze parkeergarage het voordeel dat er geen portier nodig is en er wordt bespaard op verlichting en klimaatinstallaties omdat er geen mensen in het ondergrondse deel aanwezig zijn.

Er is plaats voor ruim 140 auto’s waarmee de bestaande parkeerproblemen in de wijk fors kunnen worden verminderd. Het voordeel van dit volautomatische parkeersysteem is dat er een derde meer auto’s gestald kunnen worden dan in een traditionele garage.

Paul de Ruiter realiseerde eerder in Rotterdam parkeergarage de Veranda aan de Maas en zijn ondergrondse parkeergarage in het Museumpark is nog in uitvoering.     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.