Architectonische verkiezingsstunt: hergebruik spookstations

Architectonische verkiezingsstunt: hergebruik spookstations

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 28-03-2014

De conservatieve kandidaat voor het Parijse burgemeesterschap Nathalie Kosciusko-Morizet probeert stemmen te trekken met een plan voor hergebruik van metrostations die al decennia lang ongebruikt en bijna vergeten zijn. Aanstaande zondag 30 maart zijn er in Frankrijk gemeenteraadsverkiezingen.

Kosciusko-Morizet vroeg de Parijse architecten Manal Rachdi en Nicolas Laisné ideeën te verbeelden voor nieuwe functies in de 11 spookstations, zoals een nachtclub, een theater, een tuin, een expositieruimte en een ondergronds zwembad. Het metrostation Arsenal bijvoorbeeld, sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer open, zou kunnen worden getransformeerd tot een zwembad. Blijft natuurlijk de vraag of het alleen een verkiezingsstunt is, of dat ze er echt voor zal gaan om de ongebruikte stations nieuw leven in te blazen. Het kan in ieder geval geen kwaad om ideeën te ontwikkelen over hergebruik van de stations.

Ook in Amsterdam is er overigens een infrastructuur gebouwd voor de metro, die nooit in gebruik is genomen. Onder het huidige station Weesperplein ligt namelijk nóg een station, gebouwd in de jaren ’70 gebouwd, als voorbereiding voor een eventuele Oost-Westlijn. Aangelegd tijdens de Koude Oorlog, en rekening houdend met een eventuele nucleaire aanval op Amsterdam, is het station zo gebouwd dat het ook als schuilbunker gebruikt kon worden voor circa 10 000 Amsterdammers. Ook in de stations Nieuwmarkt en Waterlooplein bevinden zich enkele schuilbunkers.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.